Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages, E-Stock/Miloš Rafailović, Privatna arhiva, Rajko Ristić

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a okrivljeni-saradnik Srđan Lalić nastavio je da odgovara na pitanja odbrane i sudskog veća. Klan Belivuk-Miljković se tereti za sedam monstruoznih likvidacija, a čovek do kog nisu uspeli da dođu je Filip Korać, koji je označen kao ključna osoba u balkanskom podzemlju.

Korać je pre nekoliko meseci osuđen u Hrvatskoj zbog falsifikovanja isprava, a godinama unazad slovi za slabu tačku klana Belivuk-Miljković. U više navrata bio je meta ovog klana, pogotovo zbog saradnje sa škaljarskim klanom, sa kojim je kavački, a sa kojim je sarađivao klan Belivuk-Miljković, bio u zavadi.

Koliko je Korać bio slaba tačka klana najbolje ilustruje činjenica da su pojedine žrtve ubijene upravo zbog toga što su bile bliske sa njim. Takođe, mržnja prema njemu išla je do tih granica da su na telima žrtava ispisivali poruke Koraću, a potom mu ih slali putem „Skaja“.

Pre nekoliko godina u javnosti je isplivao snimak na kome se vidi Grobar Rade Petrović, Miljković i Belivuk. Na tom snimku su vođe krimi-grupe zahtevale da Petrović drži papir na kojem piše „Filip Korać je pi*******“.

Foto: Privatna arhiva

Same vođe organizovane kriminalne grupe u više navrata su tokom suđenja, ali i iskaza pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, govorili i pominjali Koraća.

Ko je Filip Korać?

Korać se pre nekoliko meseci predao policiji u Hrvatskoj, koja ga je u tom trenutku potraživala zbog falsifikovanih dokumenata. On je zbog falsifikovanih dokumenata osuđen na uslovnu kaznu, a slovi za slabu tačku kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

U fokusu javnosti našao i nakon ubistva Blaže Đurovića marta 2018. godine na Dušanovcu u Beogradu, a Više javno tužilaštvo je protiv njega tada pokrenulo istragu zbog sumnje da je podstrekao na pomenutu likvidaciju.

Filip Korać Foto:MUP Srbije

Ipak, protiv Koraća je kasnije obustavljena istraga, iako ga je i predsednik države Aleksandar Vučić u javnosti dovodio u vezu sa zločinom i nazvao dilerom droge.

„Neću da vam pričam da je glavni snabdevač drogom, svuda sve, ni za šta nije kriv. I uvek će da bude. Kad ga imate iza umešanosti u ubistva, i sad znam da ću da budem kritikovan, neko će da se pojavi u tužilaštvu da kaže: „Pa da, ali nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene i ne možemo da damo status svedoka-saradnika čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio“, rekao je svojevremeno Vučić na konferenciji za medije.

Pročitajte još:

Iako ga je i sam predsednik države lično predstavljao kao najopasnijeg kriminalca, Filip Korać je u Srbiji potpuno slobodan čovek i ne tereti se ni za jedno krivično delo.

BONUS VIDEO: Parking u Radničkoj 30 u Beogradu: Mesto gde je klan Veljka Belivuka otimao zrtve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar