anjug/MILOS MILIVOJEVIC; Nemanja Jovanović/Nova.rs; E-Stock/Miloš Rafailović; Stefan Tomasevic/ATAImages

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se u Specijalnom sudu u Beogradu, a danas bi trebalo da okrivljeni-saradnik Srđan Lalić nastavi da odgovara na pitanja advokata odbrane i optuženih. Lalić, nekada bliski saradnik vođa klana, izneo je u svom iskazu nove optužbe na račun klana, međutim, ni on nije govorio o tome sa kim je sve kriminalna grupa sarađivala iz samog vrha MUP.

Grupi Belivuk-Miljković sve do hapšenja niko ništa nije mogao. Vršili su teror, činili krivična dela, a da za to nisu odgovarali. Istraživački novinari su godinama unazad pisali o kriminalnim aktivnostima pomenutog klana, dok za to vreme nadležne institucije nisu ništa činile.

U više navrata u javnosti se govorilo o tome ko je pomenutu kriminalnu grupu štitio iz vrha srpske policije, međutim, to do danas nije utvrđeno. Okrivljeni u svojim odbranama nisu govorili o svojim vezama u policiji, a toga se nije dotakao ni okrivljeni-saradnik Srđan Lalić, koji je u zamenu za blažu kaznu pristao da svedoči protiv klana.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Lalić je izneo niz novih optužbi na račun kriminalne grupe, poput toga da su počinili ubistva koja se ne nalaze u optužnici, međutim, ni on nije govorio o tome sa kim su sarađivali iz policije. Jasno je da delovanje klana, koji je godinama činio krivična dela, nije bio moguće bez podrške ljudi iz vrha MUP.

Sa druge strane, dok o vezama u policiji nisu govorili, optužene vođe klana su u više navrata isticale da su bili na vezi sa političarima.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Postavlja se pitanje i da li će eventualno preostala dvojica okrivljenih-saradnika, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević govoriti o vezama u policiji.

Očekuje se da Spasojević i Hrvatin iznesu svoje iskaze nakon što Lalić završi svoje svedočenje.

Pročitajte još:

Podsetimo, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića „pala“ je početkom februara 2021. godine. Terete se za niz teških krivičnih dela, među kojima je i sedam likvidacija.

Oni su okrivljeni da su u periodu od početka 2019. do 4.2.2021. godine organizavali kriminalnu grupu, pod paravanom navijačke grupe “Principi”. Grupa je delovala po navodima i uputstvima vođa ove grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odnosno, gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u protmet.

Kodna imena na Skaju

Optužene vođe kriminalne grupe su naloge prenosili preko aplikacije “Sky”. Aplikaciju su koristili pod kodnim imenima Belivuk – Soprano, Miljković – Leon i Kratos, Lalić – Bari, Budimir Marko – Katona, Budimir Miloš – Ares, Draganić – Brale i Boske, Janković – Hel, Đurić – Tajson, Spasojević – Topalović, Tešić – Fleš, Hrvatin – Anakin i Leo Luka, Lakićević – Džeri, Stefanović – BMW, Grek – Ragnarot, Dimitrijević – Šeprtlja, Ivanonski – Engri, Karapandžić – Salvatore, Vučeljić – Struja, Andrić – Disenador, Stošić – Riven.

BONUS VIDEO: Pala kriminalna grupa iz Sremske Mitrovice, zaplenjeno više od 100 kilograma droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare