Foto: GERARD BOTTINO / Shutterstock.com

Kriminalna grupa poreklom sa Balkana, koja je krijumčarila drogu, "pala" je u Monaku i Francuskoj nakon opsežne istrage tamošnjih policija, a sumnja se da je šef pomenute organizacije Srbin Branimir V. (43) zvani Braca. Branimir V. proteklih godina javnosti se predstavljao kao uspešni preduzetnik koji živi na visokoj nozi, a prava istraga otkrivena je nakon višemesečne istrage i praćanje njegovih aktivnosti.

U akciji je uhapšeno 19 ljudi, a sem Srbina, uhapšeni su i njegovi najbliži saradnici, supruga koja se predstavljala kao advokat, ali i najbliži srodnici.

Branimir V. u Francuskoj je poznat kao moćni preduzetnik i vlasnik mnogih luksuznih nekretnina, kao i agencija za nekretnine. Proteklih godina je živeo na visokoj nozi, kretao se u elitnom društvu, a niko nije ni slutio šta se krije iza svega.

Francuska, policija, žandarmerija, potera, bivši vojnik pucao na policiju
Foto: Romain Longieras / AFP / Profimedia

Istina je otkrivena zahvaljujući višemesečnoj istrazi, tokom koje su istražitelji pomno pratili sve aktivnosti Srbina.

Sem njega, lisice su stavljene i njegovim ljudima od poverenja – suprugi koja se predstavljala kao advokatica, zetu, i još nekim bliskim saradnicima.

Među njima je i policajac.

„Uhapšen je i penzionisani policajac koji je radio u pravosudnoj policiji Monaka, sa kojim je Srbin bio u bliskom odnosu. Braca je uhapšenima izdavao naloge koje su oni izvršavali“, navode francuski mediji.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Osim trgovine drogom, ova grupa se tereti i za organizovani uvoz droge, pranje novca, nabavka i posedovanje oružja, korupcija i aktivni uticaj na lice koje ima javna ovlašćenja, zločinačko udruživanje u cilju krivičnih dela i prekršaja za koje je propisana kazna od deset godina zatvora.

„Ova grupa uhapšena je na osnovu dokaza pribavljenih sa kriptovanih telefona i „Sky ECC“ aplikacije, između februara 2020. i februara 2021., preko koje su praćeni i na kraju uhvaćeni zbog više krivičnih dela. Ova grupa je bila umešana i u trgovinu oružjem, uključujući mitraljeze i jurišne puške. Branimir V. se, navodno, hvalio da je ubijao i mučio ljude, a njegov narko-klan je kokain, kako se sumnja isporučivala iz Dominikanske Republike za preprodaju na Azurnoj obali ili slanje u druge evropske zemlje“, navode tamošnji mediji.

Prilikom pretresa njegovih luksuzih nekretnina, zaplenjena su dva pištolja, nešto više od 19.000 evra u gotovini, satovi, luksuzni predmeti i blindirani „audi A8“.

„Branimir V. u Francuskoj živi od 2000. godine, a uspeo je da izgradi malo carstvo nekretnina na francuskoj rivijeri, kao i naselje u Varsu, u Gornjim Alpima. Novac stečen kriminalom investirao je u različite nekretnine, uključujući zemljište, stanove i luksuzne vile. On je osnovao i oko deset kompanija za nekretnine kako bi upravljao svojim investicijama“, piše na francuskim portalima, ali dodaju i činjenicu da je Srbin podržao brojne dobrotvorne projekte u Francuskoj, ali i Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar