Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Facebook; Privatna arhiva

Nova veštačenja tragova pronađenih tokom istrage ubistva Danke Ilić stigla su prethodnih dana u Više javno tužilaštvu u Zaječaru, a dosad nije pronađen biološki trag dvogodišnje devojčice. Iako su osumnjičeni za ubistvo deteta, radnici JKP "Vodovod" Srđan Janković i Dejan Dragijević priznali zločin, za slučaj je neophodno da tužilaštvo pronađe materijalne tragovi koji bi osumnjičene vezali za mesto zločina.

Od nestanka dvogodišnje Danke Ilić prošlo je mesec i po dana, ali se čini da je dokaza protiv dvojice osumnjičenih za njeno ubistvo Srđana Jankovića (50) i Dejana Dragijevića (50) sve manje, umesto da ih je sve više. Vest o njihovom hapšenju lično je saopštio predsednik Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije koja je održana potupno drugačijim povodom, a telo deteta do danas nije pronađeno.

Onda su se u medijima pojavile informacije iz istrage, plasirane nazvaničnim putem da su pronađeni biološki tragovi i na kolima i u kolima, kao i detalji iz priznanja osumnjičenih u policiji.

Pročitajte još:

U tim mučnim iskazima detaljno je opisano šta se navodno dogodilo u Banjskom polju 26. marta, kada su Janković i Dragijević, radnici JKP „Vodovod“ iz Bora, prvo udarili dete službenim kolima. Devojčicu, koja je bila bez svesti, ubacili su u gepek automobila, a kada se ona osvestila, jedan od osumnjičenih ju je usmrtio. Telo su prvo bacili na deponiju na Starom banjskom putu, a dva dana kasnije je Dragijević je uz pomoć brata Dejana i oca Radeta, telo nesrećne devojčice premestio sa deponije na, za sada, nepoznatu lokaciju.

Ovo je, u najkraćem, bila policijska verzija plasirana u medije. Na stranu što je nedopustivo da toliko detalja „iscuri“ iz istrage, ispostavilo se da ova verzija događaja nije potkrepljena materijalnim dokazima, jer u više od 400 od 500 uzorkovanih tragova iz automobila koji su osumnjičeni koristili prilikom izvršenja zločina, nije bilo poklapanja sa DNK tragom Danke Ilić. Tragovi nisu pronađeni ni na samom vozilu.

Danka Ilić Foto: Društvene mreže

Advokat Aleksandar Miško Zarić kaže da sudski postupak ne može da se zasniva isključivo na priznanju osumnjičenih i da već postoji sudska praksa koja je to pokazala. Upravo zbog su ključni materijalni dokazi.

„Nisam upoznat sa spisima predmeta i ne znam kojim sve dokazima raspolaže tužilaštvo, ali znam da optužnica i presuda ne može da se zasniva isključivo na priznanju osumnjičenih. Prvo pitanje je na koji način su dobijena ta priznanja, da li su oni ispitivani u policiji ili u tužilaštvu, uz prisustvo branioca ili bez njega. To utiče na to kako će sud ceniti ta priznanja. Ono što tužilaštvu treba je čvrst i nepobitan materijalni dokaz koji bi eventualno pokrepio ta priznanja. To bi bio DNK Danke Ilić koji bi je „vezao“ za osumnjičene, da biološki tragovi budu pronađeni ili u kolima u kojima su se osumnjičeni vozili ili na njihovoj odeći. Mi nemamo saznanja da poklapanja ima. Još u vreme bivše Jugoslavije Vrhovni sud je doneo odluku u slučaju Ljubinko Točilovca, optuženog za ubistvo na svirep i podmukao način i prvostepeno osuđenom na smrtnu kaznu, koja je tada bila najstroža kazna. Njega je branio advokat Veljko Guberina i presuda Vrhovnog suda bila je da samo priznanje, bez materijalnih dokaza, ne može biti dovoljno za osuđujuću presudu“, objašnjava advokat Zarić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Aleksandar Miško Zarić

Sa druge strane, advokat Borivoje Borović ističe da je slučaj ubistva Danke Ilić pokazatelj toga kako političari, svojim nesmotrenim izjavama, mogu da ugroze istragu.

„Nažalost, ovo je ogledalo kako političari mogu da upropaste policijsku istragu. Tužno je što je cela nacija, koja je pre mesec i po dana plakala za Dankom, zaboravila tu devojčicu jer prorežimski tabloidi razvodnjavaju celu priču i guraju je u drugi plan. Očigledno je da je političarima u tom trenutku bilo stalo da slučaj bude rešen, a to je u izjavi na jednoj televiziji potvrdila i inspektorka koja je učestvovala u istrazi, a koja je rekla da su političari uticali na tok istrage. Što se tiče priznanja osumničenih u policiji, njih treba uzeti sa rezervom. Upravo su političari kvalifikovali to delo kao teško ubistvo, za koje je zaprećena i kazna doživotnog zatvora, što je verovatno dodatno uplašilo uhapšene. Takođe je skandal nasilna smrt Dalibora Dragijevića u policijskom pritvoru u Boru. Sada okrivljeni mogu da povuku priznanje i promene iskaze i da na tom slučaju, sa argumentima, kažu kako su priznanja od njih iznuđena batinama“, objašnjava advokat.

Opsežna potraga

Potraga za devojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju.

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju. Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

BONUS VIDEO: I psi tragači učestovali u potrazi za telom Danke Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare