Foto. Nova.rs, Stefan Tomasevic/ATAImages, E-Stock/Miloš Rafailović, Privatna arhiva, Tanjug

Ozloglašene vođe kriminalnog klana, Veljko Belivuk i Marko Miljković, danas će, posle višemesečnih pripremnih ročišta, izneti odbranu povodom sedam monstruoznih likvidacija za koje se terete. Suđenje će biti otvoreno za javnost, a ne isključuje se mogućnost da će okrivljeni Belivuk i Miljković po prvi put javno govoriti o zaštiti koju su godinama uživali, ali i sa kim su sve sarađivali.

Nakon nekoliko meseci održavanja pripremnih ročišta, Miljković i Belivuk će danas za govornicom Specijalnog suda govoriti o zločinima koje su počinili, odnosno o sedam likvidacija.

Belivuk i Miljković, organizatori kriminalne grupe, u više navrata su govorili o uslugama koje su činili za državu, ali i sa kim su sve sarađivali. Pretpostavlja se da će i danas govoriti o svojim vezama u vrhu srpske policije, ali i zbog čega im godinama niko ništa nije mogao iako su na južnoj tribini bili strah i trepet.

Usluge za državu

Belivuk i Miljković su u više navrata govorili o uslugama koje su, kako tvrde, činili za državu. Istakli su da oni stoje iza rušenja u Hercegovačkoj ulici, kada su, od strane maskiranih huligana i tokom noći, bespravno porušeni objekti. Reč je o objektima koji su stajali na putu izgradnje projekta “Beograd na vodi”.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Takođe, u više navrata su istakli i da su bili u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i ministrom policije Aleksandrom Vulinom. Međutim, ovi navodi dosad nisu zvanično potvrđeni, niti su se institucije o njima izjašnjavale.

Foto: Starsportphoto

Ozloglašeni kriminalni klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), osnovan je 2019. godine, iako je izvesno da postojao još ranije, krijući se pod paravanom navijačke frakcije “Janjičari”, a kasnije “Principi”.

30 okrivljenih

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom terete se za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Drugom optužnicom oni se terete za likvidacije Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića.

Foto: nova.rs/video

Pripadnici ove kriminalne grupe za izvršenje stravičnih likvidacija koristili su dve kuće, takozvane klanice – u Ritopeku i Surduku.

Žrtve bi odvodili na pomenute lokacije, a tamo bi ih stravično mučili, do smrti. Potom bi njihova tela sekli na komade, a zatim stavljali u mašinu za mlevenje mesa. Delove tela bi pakovali u džakove i, na kraju, bacali u Dunav.

Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

Dosad nije pronađeno nijedno telo. Glavni dokaz protiv ove kriminalne grupe jesu prepiske putem zaštitećene aplikacije Skaj putem koje su kasapini jedni drugima slali fotografije iskasapljenih žrtava.

“Dva put smo ga ubili”

O tome koliko su optuženi bili surovi najbolje govore poruke koje su razmenili u grupi, nakon ubistva Nikole Mitića.

Jedan od okrivljenih, Srđan Lalić, tom prilikom je poslao sledeću poruku: “Plakao je i molio, prvo je kao i svi shvatio neozbiljno. Opet smo meki bili. Mora mnogo surovije”, na šta mu je Miloš Budimir odgovorio: “Čekaj bre kolega, gde surovije. Padao je pet puta u nesvest. Ja sam misio kad smo mu od starta odsekli prst da će da shvati ozbiljno.”

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Monstrumi se tu nisu zaustavili, već je tada vođa kriminalne grupe, Marko Miljković, upitao: “Odrali ste ga?”, na šta mu je Lalić odgovorio: “Udavili ga zajednički pa zaklali, dva puta ga ubili faktički.”

Pored stravičnih likvidaciji, optuženoj kriminalnoj grupi stavlja se na teret silovanje mladića u prostorijama na stadionu u Humskoj ulici. Pojedini okrivljeni zatekli su žrtvu ispred stadiona, s telefonom u ruci i na silu ga uvukli u prostorije. Potom su ga prebili i silovali.

Grupa se, takođe, tereti i za dilovanje narkotika i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Kodna imena na Skaju

Belivuk i Miljković su saradnicima naloge prenosili preko aplikacije “Sky”.

Pročitajte još:

Aplikaciju su koristili pod kodnim imenima: Belivuk – Soprano, Miljković – Leon i Kratos, Lalić – Bari, Budimir Marko – Katona, Budimir Miloš – Ares, Draganić – Brale i Boske, Janković – Hel, Đurić – Tajson, Spasojević – Topalović, Tešić – Fleš, Hrvatin – Anakin i Leo Luka, Lakićević – Džeri, Stefanović – BMW, Grek – Ragnarot, Dimitrijević – Šeprtlja, Ivanonski – Engri, Karapandžić – Salvatore, Vučeljić – Struja, Andrić – Disenador, Stošić – Riven.

Saradnici im zaboli nož u leđa

Svi pripadnici ove kriminalne grupe negirali su na pripremnom ročištu krivicu za zlodela za koja se terete, sem trojice okrivljenih-saradnika.

Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić u zamenu za blažu kažnu. Najviše pažnje javnosti izazvao je Sporazum o statusu okrivljenog saradnika, koji je sklopljen sa Lalićem.

Foto:Shutterstock

Reč je o kasapinu koji je učestvovao u svakoj likvidaciji, neretko davao predloge kako mučiti žrtve u izdvajao se po surovosti.

Misterija gde je novac

Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu protiv Belivuka, Miljkovića i njihovih supruga, Bojane i Tanje, zbog pranja novca stečenog kriminalnim putem.

Pročitajte još:

Tužilaštvo tvrdi da su oni kriminalni novac ulagali u skupocene satove, automobile I nekretnine. Pretpostavlja se da je ovo samo deo novca, te da pravi štekovi kriminalne grupe do danas nisu otkiveni.

VIDEO: Dolazak Belivukovih kasapina u Specijalni sud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare