Foto: Víctor Santamaría González / Alamy / Profimedia, detective-info.com.ua

Radoje Zvicer iz Kotora, koji je, prema nepotvrđenim navodima medija, večeras ubijen u Panami, jedan je od vođa ozloglašenog kavačkog klana iz Crne Gore. Zvicer se nekoliko puta nalazio na meti, atentat u Ukrajini je jedva preživeo, a mesecima unazad se nalazio u bekstvu.

Zvicer je maja 2020. jedva preživeo atentat u Ukrajini, Kijevu, kada su ga napadači izrešetali nedaleko od zgrade u kojoj je živeo. Njemu je tada život spasila supruga Tamara, koja je izletela iz zgrade i pucala u vazduh.

Sumnjiči se da je finansirao veliki broj likvidacija, međutim, zvanično se protiv njega ne vodi nijedan postupak za ubistvo. Godinama unazad se nalazi na čelu kavačke grupe, zajedno sa Slobodanom Kaščelanom.

Slobodan Kašćelan Foto: Privatna arhiva

Njegovo ime pojavilo se prvi put u javnosti u decembru 2017. godine, kada je objavljen 15-minutni snimak na Jutjubu sa detaljnim informacijama o „kavačkom klanu“, vođi ove grupe i njenim članovima. Tu se kao vođa pominjao upravo Zvicer.

Ova kriminalna grupa primarno se bavi švercom narkotika i važi za jednu od najozloglašenijih u regionu.

Pod okriljem Zvicerovog kavačkog klana radila je i kriminalno-navijačka grupa „Principi“ koju je predvodio Veljko Belivuk. Ova grupa optužena je za sedam ubistava, a tužilaštvo tvrdi da su žrtve otimali i odvodili u kuće u Ritopeku i Surduku, gde su ih ubijali.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Njihova tela su potom mleli u mašini za mlevenje mesa i bacali u Dunav kako bi uništili sve tragove zločina koje su počinili.

Zvicer nije optužen u ovom slučaju, ali su ga predstavnici vlasti u Srbiji često spominjali, najviše predsednik države Aleksandar Vučić.

Vučić je, između ostalog, rekao da su Belivuk i članovi njegove grupe od svojih žrtava pravili ćevape i slali ih Zviceru.

Pročitajte još:

„Ja mu poručujem: ‘Naći ćemo te bilo gde na svetu i za te ćevape ćeš morati da odgovaraš, zlikovče jedan. Đubre jedno banditsko što si mislio da možeš od ljudi ćevape da praviš i koji si to tražio”, poručio je Vučić Zviceru u maju prošle godine.

Podsetimo, rat između škaljarskog i kavačkog klana počeo je 2014. godine sa nestankom pošiljke kokaina u Španiji. Tada se jedna grupa razvojila na – škaljarski i kavački klan.

U međusobnim obračunima ubijeno je više od 50 osoba.

VIDEO: Garaža na Novom Beogradu u kojoj je počeo rat klanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar