Foto: Nova.rs

Dan nakon stravične tragedije u školi "Vladislav Ribnikar", dok je Srbija krvarila, javnost je potresla još jedna uznemirujuća vest. U selima Malo Orašje i Dubona, nadomak Mladenovca, dogodila se masovna pucnjava u kojoj je ubijeno osam osoba, dok je njih 14 ranjeno. Naknadno, u bolnici je preminula i deveta žrtva, koja je u stravičnom masakru monstruma Uroša Blažića (21) bila teško ranjena.

Grad Smederevo organizuje komemorativni program koji će se održati u Ravnom Gaju, mestu u Malom Orašju, 4. maja, tačno godinu dana od užasnog zločina u Duboni i Malom Orašju.

Naime, u Duboni i Malom Orašju tog 4. maja ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25).

U 11 časova u Ravnom Gaju počeće program u znak sećanja na žrtve, a tokom njega će biti prikazan dokumentarni film „Nebeska družina“ koji će doneti svedočenja u životu, uspesima, talentima i vrlina ubijenih mladića – Marka, Aleksandra, Nikole, Lazara, Nemanje i Petra. Takođe, u znak sećanja na žrtve biće odigran memorijalni turnir u fudbalu na terenu kraj mesta zločina, koji organizuje FK Ravni Gaj.

Malo Orašje – Godišnji pomen za žrtve masovnog ubistva koje se dogodilo 4. maja 2023 Foto:M.M./ATAImages

Dok je Srbija tugovala zbog stravičnog gubitka 10 života u školi „Vladislav Ribnikar“, dogodila se još jedna tragedija nesagledivih razmena.

U večernjim satima 4. maja začuli su se rafali u selima kod Mladenovca, na mestima gde su se okupljali mladi. Ubrzo su krenule da stižu vesti o pucnjavi u selima Dubona i Malo Orašje, kao i to da ima žrtava.

Kobne večeri, tada 20-godišnji mladić Uroš Blažić je naoružan automatskom puškom došao do Malog Orašja.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Nakon što je stigao ispred mesta gde su se okupljali mladi, viknuo je: „Lezite dole, sve ću da vas pobijem„, na šta su se oni nasmejali, ni ne sluteći šta se krije iza toga. Okupljeni su ga pozvali da im se pridruži i da se podruži sa njima.

Ipak, monstrum je imao drugačije namere.

Tada je počeo svoj krvavi pir u kom je ubio petoro mladih, a nekoliko njih teško ranio. Posle mukotrpne borbe od 50 dana, još jedan mladić iz ovog mesta preminuo je u bolnici od posledica ranjavanja, uprkos svim naporima lekara da mu spasu život.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Blažić je odatle je svojim automobilom pobegao u rodnu Dubonu, gde je ispred seoske škole uradio istu stvar.

Okupljenima je najpre naredio da legnu ili će ih pobiti, ali ga ni tu niko nije shvatio ozbiljno, te je monstrum tada ponovo počeo da puca i ubio mladog policajca, njegovu sestru i njihovog prijatelja.

Pročitajte još:

Potom je otišao u selo Šepšin, gde je takođe pucao ali, na sreću, nije nikoga ubio. Odatle je Blažić oteo taksistu u čijem je vozilu bila i jedna žena. Pobegao je put Kragujevca u vikendicu njegovog ujaka gde se krio narednih nekoliko sati dok nije lociran i uhapšen.

Taksisti i trudnici se zapretio da ne smeju da kažu da su ga videli.

Foto: MUP

Blažiću za stravičan zločin preti samo 20 godina zatvora, jer je u trenutku izvršenja krivičnog dela imao 20 godina, odnosno bio mlađi punoletnik.

U podrumu kuće vežbao pucanje

Istraga masakra u selima kod Mladenovca otkrila je nove detalje.

Tako je Blažić tokom istrage izjavio da je povremeno išao u streljanu gde je vežbao pucanje iz pištolja, kao i da je u podrumu kuće pucao iz pištolja i automatske puške, u džak sa peskom.

Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

Takođe, tokom istrage otkriveno je i da je Blažić i ranije imao probleme sa zakonom.

Tako je Insajder otkrio i da je protiv Blažića, počinioca masovnog ubistva u okolini Mladenovca i Smedereva, ranije bio pokrenut sudski postupak zbog napada na službeno lice. Reč je o napadu iz 2021. godine ali je on obustavljen po mišljenju Centra za socijalni rad.

Kako je naveo portal Insajder, sud, a prethodno tužilaštvo, prihvatili su mišljenje Centra za socijalni rad, i to da je u trenutku napada na policajca Blažić bio maloletan, da je redovno pohađao školu, da nije imao sklonosti ka asocijalnom ponašanju i da je osećao odgovornost i kajanje.

Foto: Instagram

Inače, da podsetimo, Viši sud u Smederevu je krajem prošle godine potvrdio optužnicu protiv Blažića zbog krivičnih dela teško ubistvo, u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Otac takođe optužen

Blažićev otac, Radiša Blažića istovremeno je optužen zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Foto: MUP Srbije

Policija je nakon masakra u kući Blažića zaplenila čitav arsenal oružja.

Suđenje protiv Uroša Blažića trebalo bi da počne krajem maja.

VIDEO: U maju počinje suđenje za masakr u Duboni i Malom Orašju: Zašto se toliko čekalo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare