Ivana Milošević (42) iz Beograda je nastavnica i profesorka engleskog jezika u Matematičkoj gimnaziji, ali ne samo to - ona je i najbolja nastavnica lider na svetu. Ovo priznanje uručeno joj je 22. marta na Floridi u SAD, gde je prisustvovalo više od 5.000 nastavnika engleskog jezika iz svih krajeva sveta, koji su bili sa njom u konkurenciji. Do sada niko iz Srbije nije dobio ovu nagradu, a kako kaže za Nova.rs, to je njena potvrda da je sve što je do sada uradila bilo dobro, ali i podsticaj da i ubuduće radi još bolje i posvećenije.

Prošle godine je novinske stupce i elektronske portale „punio“ legendarni profesor engleskog jezika Borko Petrović iz Paraćina, koji je tada u Indiji proglašen za najboljeg nastavnika na svetu, ali u drugom domenu.

Sada je ta uloga „pripala“ Ivani Milošević, profesorki engleskog jezika iz beogradske Matematičke gimnazije koja je 22. marta na Floridi dobila priznanje za najuspešniju nastavnicu među liderima prosvetnog esnafa. Drugačije rečeno, ona je najbolja nastavnica lider na svetu.

Profesorka Ivana Milošević iz Matematičke gimnazije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kada smo je pozvali, odmah je rekla: „Ne mogu da verujem, telefon ceo dan zvoni!“.

Nije očekivala ovoliku popularnost, ali joj je drago što se njen rad i trud vide.

„Nisam očekivala da ću dobiti priznanje. Znala sam da sam nominovana i da ću predstavljati Srbiju, ali uvek postoji neki razlog zašto možda to niste baš vi. Nekada neke potpuno druge stvari imaju važnu ulogu, ali eto, desilo se da su one stvari koje sam godinama radila priznate. Ja sam jedna svestrana osoba i moj rad se ne završava u Matematičkoj gimnaziji. Moj rad je mnogo veći. Angažovana sam i kada su obuke nastavnika u pitanju, takođe i na AKSIS programu u Srbiji. Ne prođe mesec dana, a da nisam bila na nekoj obuci. Sve to se, jednostavno, preslikava i u učionici u radu sa mojim učenicima, radovi su drugačiji i dinamičniji, pričamo samo engleski jezik, tako da je prilično dinamično“, objašnjava ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivanu je za nagradu nominovala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Kako kaže, oni su upoznati s njenim trudom i radom i zbog toga je i odabrana.

„U pitanju je regionalna kancelarija za program engleskog jezika. Oni su upoznati sa mojim radom, ne samo kroz nastavu engleskog jezika, nego i kroz sve projekte koje sprovodi. Ja sam predsednica Udruženja nastavnika engleskog jezika Srbije, mnošto drugih pojekata i onda se gledao taj celokupni rad. Gledao se moj uticaj i na nastavnike i na učenike, samim tim su me nominovali. Svaka ambasada imala je pravo da nominuje nastavnika i od svih njih, ja sam izabrana i nosilac sam te titule“.

Profesorka Ivana Milošević iz Matematičke gimnazije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Naporno je jer ima puno obaveza, pritom je potrebna i svojim mališanima, a ima ih troje. Ipak, kako kaže, sve je stvar dobre organizacije.

„Majka sam troje dece, moram imati vremena i za njih, svi troje će biti školarci, ali imam veliku podršku porodice, majke, brata, sestre, supruga… Uvek kažem – morate uvek ići napred. To mogu biti mali koraci, ali nema stajanja jer ne znate šta vas čeka. I kada vam deluje da je neka planina ispred vas, uvek ćete je preskočiti. Verujte u sve što radite. Morate biti različiti na neki način jer to nešto vaše po čemu ste specifični je ono zbog čega će se neko odlučiti za vas“.

Učenici su, a kako drugačije, oduševljeni jer je njihova nastavnica najbolja na svetu.

„Ma oni su fantastični. Primetili ste kada ste ulazili u školu njihove osmehe na svakom koraku, oni znaju ko sam i kakva sam ja, ali uvek je divno od njih čujem nešto lepo za mene. Ja, inače, njima nisam ni rekla za nominaciju. Nisam ni svojoj porodici. Tek sam im rekla kada mi je zvanično saopšteno da sam dobitnica nagrade. Direktorka je, naravno, bila upoznata od prvog dana. Imam veliku podršku od kolega u svemu što radim“.

Profesorka Ivana Milošević iz Matematičke gimnazije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje šta misli o prosveti u Srbiji s obzirom da je bila na putovanju u Americi na kom je obilazila tamošnje škole, Ivana kaže da „nešto mora da se menja“.

„Mi smo u našoj gimnaziji veliki entuzijasti. Svako od nas pored posla u gimnaziji radi minimum još jedan posao. I mi smo spremni na to zarad dobrobiti naše dece. Srednjoškolci, nažalost, upisuju fakultete koji su novčano isplativiji, ali verujte da to nije situacija samo u našoj zemlji, tako je i u celom svetu. Ja radim kao nastavnik 24 godine, od toga sam 17 godina u obrazovnom sistemu naše države. Radila sam u jednom trenutku u tri škole i iako je put bio trnovit, rad se isplati. Verujem da ako ste bili vredni i radni da će na kraju doći nagrada. Ništa nije lako. U jednom trenutku sam bila proglašena tehnološkim viškom, vratila sam se s porodiljskog odsustva, ali sam verovala da će biti promene i tako je i bilo“, ističe profesorka Ivana.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivana je, inače, odeljenski starešina učenicima sedmog razreda. Naime, u Matematičkoj gimnaziji postoji odeljenje sedmog i osmog razreda, a to su „mali genijalci“.

„Imam sreće da radim sa izuzetnom decom, oni su vredni, radni… Naravno, postoje promene posle pandemije kovida, vidimo da deca nemaju tolike radne navike kao što su imali pre toga, ali se polako to menja. Srećna sam što sam ovde, zaista. Srećna sam sa svime što radim i to je možda i ključ svega – važno je da radite ono što volite“, poručuje ona.

BONUS VIDEO: Šef sindikata Preporod: Da se do školskih sindikata drži više, onda mi sigurno ne bismo imali ovakav koeficijent

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare