"Majstore, gde da provučem karticu? Ma, kakva kartica! Sedi i uživaj". I bukvalno sam uživala, i to ne samo ja, nego i dupke puna 95-ica kojom sam se vozila jutros na putu do posla. Niko od nas nije platio svoju vožnju jer nije bilo validatora koji očitavaju kartice. Znači, svi smo se vozili džabe. Ali šta bi se desilo da su ušli kontrolori, bez obzira što nema tih aparata? Verovali ili ne, ušli su baš u moj autobus bez validatora i tražili su mi kartu na pregled.

Već nekoliko dana, i ja sam kao i, pretpostavljam, svi Beograđani koji koriste gradski prevoz, zbunjena što u pojedinim autobusima nema validatora koji očitavaju naše kartice. Kako, onda, da je čekiram? Šta ako uđe kontrola? Ili se jednostavno svi vozimo besplatno dok ne krene taj novi sistem naplate javnog prevoza.

A gle čuda, baš danas u podne gradonačelnik Beograda otkriće novi sistem naplate javnog prevoza koji će funkcionisati već od sutra. A šta će biti sa našim već dopunjenim karticama? Hoće li nam vratiti pare? O tome ćemo otom-potom.

Nego, da se vratim na moje jutrošnje iskustvo sa vožnjom u gradskom saobraćaju u kom nema validatora.

Foto:Sanja Radovanović/Nova.rs

Ušla sam u krcatu 95-icu držeći karticu u ruci. Tražila sam okom validator, ali nije ga bilo. S obzirom da je autobus bio prepun ljudi koji su, verovatno kao i ja, krenuli na posao, nikako nisam mogla da priđem vozaču i da ga pitam na koji načim da čekiram moju karticu.

I tako sam se, potpuno džabe, vozila nekoliko stanica, tačnije do Zelenog venca, a onda sam promenila autobus jer 95 ne ide do mog odredišta.

Foto:Sanja Radovanović/Nova.rs

Naišla je 35-ica, ni ona mi nije odgovarala, ali pošto je padala kiša, pomislila sam: Ma, bolje da uđem da ne kisnem, ionako nema kontrole, neću se kucati. I gle iznenađenja, u 35-ici, na svakoj crvenoj šipci je i dalje zakačen validator. Sa mnom je ušlo još nekoliko putnika koji su uredno prokucali svoje karte. Pomislih u sebi: Okej, znači nisu u svim autobusima poskidani validatori“.

Foto:Sanja Radovanović/Nova.rs

Izašla sam odmah na sledećoj stanici čekajući onaj broj autobusa koji mi zaista treba, šesnaesticu. Brzo je naišao, ušla sam držeći karticu da je čekiram, ali ni ovde, kao ni u 95-ici nije bilo nijednog validatora.

Pošto je autobus bio prazan, prišla sam vozaču i upitala ga na koji način da registrujem svoju vožnju, na šta mi je on odgovorio: Ma, kakva kartica. Sedi i uživaj.

Pročitajte još:

Dok smo prelazili Brankov most, pitala sam ga da li ulaze kontrolori iako nema validatora, na šta je on burno odreagovao. Nije bio ljut na mene, nego na „tamo neke ljude“ koji su poskidali te aparate, a njima, vozačima, nisu objasnili o čemu se radi.

Foto:Sanja Radovanović/Nova.rs

„Dok sam bio na pauzi na jednoj okretnici na koju svraćam, došla su dva čoveka i rekla mi da odem na puš pauzu dok oni poskidaju validatore, što su vrlo brzo i uradili. Ništa mi nisu rekli niti objasnili na koji način će putnici evidentirati svoju vožnju, a od tada, na svakih 15-ak minuta, neko od putnika mi priđe i pita kako da se čekira“, priča mi ovaj ljubazni vozač koji mi je samo na početku delovao ljut.

„Zaista, samo sedi i uživaj“, ponovo je on.

Foto:Sanja Radovanović/Nova.rs

Na sledećoj stanici – kontrola. Dve kontrolorke drže svoje aparate u rukama i iako se, bukvalno, vrata autobusa još nisu otvorila one su već izgovorile ono njihovo: Dobar dan, kontrola. Vaše karte na pregled.

Rekla sam im da nisam očitala karticu jer nema validatora.

„Da li ste mislili da ćete se voziti džabe? To svi misle ovih dana, ali nije tako. Morate imati karticu, bilo da je mesečna, bilo da je dnevna. Ako validatora nema u autobusu kojim se vozite, a nema ni nas, kontrolora, samo nastavite vožnju, ali morate imati karticu sa potrebnim iznosom za tu vožnju“, rekla mi je kontrolorka.

Foto:Sanja Radovanović/Nova.rs

„Znači, vozimo se džabe dok vi ne uđete? Jer, neće vaše kolege sigurno biti baš u svakom autobusu?“, pitala sam.

„Ne vozite se besplatno. Upravo vam govorim i upozoravam vas da morate da imate karticu, a ako nema kontrolora, onda samo imate sreće i čuvate taj iznos za sledeći put“.

Foto:Sanja Radovanović/Nova.rs

Dala sam kontrolorki svoju beogradsku karticu, a ona ju je prislonila na aparat i rekla: U redu, hvala. Imate još para na kartici, dakle to vam važi sve dok ne počne sa radom novi sistem naplate karata u gradskom prevozu, o čemu ćete biti obavešteni. Doviđenja“.

Ona je, zatim, nastavila da potražuje karte od drugih putnika, a oni su, kao i ja, bili zbunjeni. Neki su se i uplašili jer se nisu prokucali, međutim rekla im je isto što i meni – karticu sa iznosom moraju da imaju, a ako je nemaju, treba da napuste vozilo.

I tako se završila moja vožnja.

Inače, vozila u kojima je uklonjen validator su na linijama pod rednim brojem 88, 52, 31, 17, 85, 23, 95, 65, 77, 13, a o čemu je Nova.rs pisala ranije.

BONUS VIDEO: Rada Đurić: Šapić ne mora da se vozi gradskim prevozom da bi znao koji su problemi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare