Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da je na Savskom keju, na potezu od Brankovog mosta do Ušća, ostao još samo jedan splav koji je potrebno ukloniti, kao i da je uklanjanje u planu već iduće nedelje. U pitanju je splav "Kopernikus" Srđana Milovanovića, bliskog Srpskoj naprednoj stranci.

Jedini preostali splav na potezu od Brankovog mosta do Ušća je „Kopernikus“, a Šapić je novinarima rekao da je on i najveći i da je njegovo uklanjanje najkomplikovanije. Dodao je da je za 15. avgust planiran početak uklanjanja i tog splava i pozvao vlasnike da to sami urade.

„Sada je ostao samo jedan objekat za uklanjanje, mislim da se zove ‘Kopernikus’ i najveći je u ovom nizu. Nadamo se da će ga vlasnici sami ukloniti u sledećih par dana, jer smo mi već sa policijom zakazali njegovo uklanje za 15. avgust, jer iziskuje zbog veličine i neka sečenja. Naravno, trudili smo se da ne uništavamo ničiju imovinu, već da vlasnicima damo mogućnost da to sami urade, pre svega zbog manjih troškova za njih, ali i što nam nikada cilj nije bio da bilo kome uništimo nešto od imovine, već da obale naših reka učinimo lepšim“, rekao je gradonačelnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Čini se da se gradonačelnik vlasniku „Kopernikusa“ obraća u mnogo mirnijem tonu nego što je to bio slučaj sa drugim vlasnicima splavovima, što nije čudno kada se zna ko stoji iza „Kopernikus 610 – event centra“.

U pitanju je firma sa Novog Beograda „Kopernikus hotels and restaurants d.o.o“, koja je u stoprocentnom vlasništvu „Kopernikus systems d.o.o. Beograd“. A iza „Kopernikus systems“ stoji „Kopernikus corporation LTD“ sa Kipra, čiji vlasnik je Srđan Milovanović, što se i po samom nazivu splava mogo pogoditi.

Srđan Milovanović se na sajtu Agencije za privredne registre vodi kao jedan od troje direktora firme „Kopernikus hotelst and restaurants“, koja je registrovana za delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata.

Foto: Printscreen/YouTube/Danas Conference Center, Promo

Srđan Milovanović je široj javnosti postao poznat kada je kablovskog operatora „Kopernikus Technology“ prodao Telekomu za oko 200 miliona evra, a potom za 180 miliona evra kupio TV Prva i B92. Tada se govorilo da je Telekom preplatio Kopernikus.

Prema Šapićevim rečima, do sada je uklonjeno ukupno 98 ilegalnih splavova sa reka, a kada ode i „Kopernikus“ na red dolaze splavovi na Dunavu – od Beton hale ka sportskom centru „Gale Muškatirović“.

Plan je da na tom potezu ostane samo pet splavova.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Posle Dunava, grad prelazi na uklanjanje splavova kod Sajma, a zatim i kod hotela „Jugoslavija“, nakon čega je najavljeno čišćenje reka.

„Veliki novac će nam trebati za izmuljenje. Probali smo sa nekim bagerima, ali je to rizično, oni upadaju. Ali ćemo to da uradimo, i krenućemo da sređujemo šetališta“, kazao je Šapić novinarima na Savskom keju.

BONUS VIDEO: Beogradski splavovi odlaze u istoriju: Prestonica 13 godina čeka nove tramvaje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare