Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Slovački proizvođač litijumskih baterija InoBat dolazi u Srbiju na velika vrata. Ova fabrika trebalo bi da počne sa radom 2025. godine, a u finansiranju učestvuje i Vlada Srbije sa 419 milona evra, uključujući grantove i poreske olakšice. Osim InoBata, na velika vrata, po svemu sudeći, vraća nam se i rudarska kompanija Rio Tinto, koja je jedan od investitora u ovoj slovačkoj kompaniji. Iako su u Srbiji već registrovali svoje predstavništvo, direktor kampanje "Kreni promeni", Savo Manojlović ipak veruje da je po sredi spin kako bi se oživeo umrtvljeni projekat Rio Tinto.

Firma „InoBat AUTO“ kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovana u julu prošle godine. Kao vlasnici navedeni su izvesni Tahereh Lindstedt i Marian Boček. Samo nekoliko meseci ranije, tačnije u maju 2021, ta britansko – australijska kompanija potpisala je Memorandum o saradnji sa Rio Tintom oko uspostavljanja zajedničkog cirkularnog lanca proizvodnje baterija za električna vozila u Srbiji.

Nakon toga Rio Tinto ulaže novac u Inobat. Na taj način postaje vlasnik udela u toj firmi. I tu nije kraj. Inobat u međuvremenu saopštava da je potpisao memorandum o razumevanju i sa Vladom Srbije.
Sve ovo javnost Srbije saznala je sada i to ne tako što je to aktuelna vlast zvanično saopštila već je informaciju prenela slovačka agencija TASR i to pozivajući se na Rojters. 

Imajući sve ovo u vidu dolazi se do nedvosmislenog zaključka da na projekat Jadar nije stavljena tačka, da Rio Tinto ne da ne odlazi već Vlada Srbije čak planira zajedno sa tom kompanijom da ulaže u fabriku za proizvodnju litijumskih baterija. 

Stvarna namera ili spin

Direktor kampanje „Kreni promeni“, Savo Manojlović koji je organizovao velike proteste protiv iskopavanja litijuma u dolini Jadra u izjavi za portal Nova.rs kaže da njemu sve to ipak izgleda kao „spin“ i da mu se čini da smo upali u matricu vlasti u kojoj stalno komentarišemo njihove najave.

„Uzmite Vučićeve intervuje kada je tek došao na vlast i 2013. godinu. Mesecima je pričao o fabrici čipova i Srbiji koja će nas pretvoriti u ekonomskog giganta. Svaka ta velika najava, nestane iz medija i onda se komentarišu druga naučnofantastična obećanja“, kaže Manojlović.

PROČITAJTE JOŠ



Dodaje i da je nakon toga Vučić fabriku čipova pretvorio u „uvoznika prljavih tehnologija“.

„Svaka ta velika najava, nestane iz medija i onda se komentarišu druga naučnofantastična obećanja. Umesto fabrike čipova, Srbiju je pretvorio u uvoznika prljavih tehnologija, koje velike zemlje ne žele da truju svoje građane, pa truju nas. Rudarski je razvalio Srbiju i pretvorio u jalovište od rudarenja prljavim tehnologijama. Malo mi je komično da komentarišemo sada priče o električnim i letećim automobilima, što je spin kako bi oživeo umrtvljeni projekat Rio Tinto“, navodi sagovornik našeg portala.

Vučić postavio novu ministarku za Rio Tinto

Manojlović kaže i da je Vučić uoči aprilskih izbora koristio Rio Tinto kao deo kampanje koji mu se na kraju isplatila.

„Meni je jedini momenat kada je predsednik mogao da liči na iole pristojnog državnika bio kada je odlučio da posluša narod, ali znate kako kažu karakter je čovekova sudbina. Izglasali su ga u prvom krugu, zahvaljujući tome što je popustio narodu oko Rio Tinta i jer mu je Ivica Dačić poklonio glasove socijalista… Sada deluje da su mu malo podviknule strane kompanije i on odmah postavi novu ministarku za Rio Tinto i krenu da lobiraju protiv naroda“, kaže Manojlović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, više puta je rekao da je dobar potez što nije poslušao zahteve da se zatvore rudnici uglja, ali da je odluka o litijumu bila loša.

„Litijum je prošle godine u maju vredeo 13.000 dolara po toni, danas je 79.000 po toni. Što znači da je na naše overene rezerve to 100 milijardi evra“, istakao je Vučić.

On je naveo da se sa Rio Tintom „ne dešava ništa“ jer je vlast u Srbiji donela lošu odluku. Nova je u međuvremenu objavila brojne dokaze koji ukazuju na to da Rio Tinto nije otišao,  da država na projekat nije stavila tačku i da predsednik Srbije ne govori istinu.

BONUS VIDEO: Da li nova ministrka diskretno najavljuje odmrzavanje aktivnosti kompanije Rio Tinto?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare