Foto: Nova S, Dragan Mujan/Nova.rs

Ako ste prethodnih dana prolazili kroz Tašmajdanski park, sigurno ste na stablima drveća primetili okačene jakne sa napisom "Slobodno uzmi i obuci, dolazi zima duga i hladna". Ova dobrotvorna instalacija koju su osmislila deca iz beogradskog vrtića "Play", oduševila je sve građane, a posebno one koji se nisu opremili za predstojeću zimu pošto od jutros više nema nijedne zakačene jakne.

Ekipa Nova.rs je u prepodnevnim časovima obišla Tašmajdanski park, a kako je danas temperatura vazduha u minusu, ne čudi što je ovaj topli komad garderobe naprosto nestao.

Prolaznici koje smo zatekli u beogradskom parku, ispričali su za naš portal da su neki sugrađani dugo stajali i gledali u jakne, bojažljivo se pitajući da li smeju da ih uzmu.

„Isprva, nisam znala o čemu se radi, međutim kada sam se približila i pročitala šta piše, bilo mi je jasno da su jakne namenjene onima koji ih nemaju. Jedna žena je stajala ispred drveta nekoliko minuta razmišljajući da li da je uzme, a bila je u nekoj teksas jakni, čini mi se. Prišla sam joj i rekla uzmi ženo tu jaknu, smrzavaš se, napolju je minus. Stvarno ju je uzela i zahvalila mi se, kao da je moja. Svaka čast toj deci i njihovim vaspitačicama na ideji“, kaže nam sugrađanka.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

A Jelica sa Zvezdare koja je sa posla iz obližnje pordavnice izašla na pauzu za doručak, kaže nam da će se akcija sigurno ponoviti s obzirom da su jakne jako brzo podeljene.

„Sve pohvale za vrtić. Mesec decembar je nekako u znaku praznika, poklona i humanosti, tako da sam oduševljena što imamo vaspitačice koje misle na sve one ljude koji nemaju sredstava da kupe toplu garderobu i na beskućnike koji spavaju baš u ovom parku sklupčani zbog hladnoće“, ističe ova sugrađanka.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Devojčica Iva Stevanović iz vrtića Play ispričala je da su njeni drugari i ona, zajedno sa vaspitačicama, prvobitno želeli da kupe hranu za kuce i mace, a potom se rodila ideja i da se na neki način pomogne ljudima.

„Mi smo kupili hranu i ostavljali smo macama i kucama tu oko drveća. Onda smo odlučili da pomognemo ljudima koji nemaju jakne. Bila sam srećna kada sam videla da je ostala samo jedna jakna. I moji drugari su bili srećni”, priča Iva.

Pročitajte još:

Vaspitačica Jelica Krezic se nada da će im se u akciji pridružiti i drugi vrtići i ustanove.

„U sklopu projekta “Da sam ja neko”, došli smo na ideju da mesec decembar bude mesec humanosti u našem vrtiću. Prvo je krenulo kao ideja da kroz različite radionice razgovaramo sa decom, da probudimo kod njih empatiju, kako prema ljudima, tako i prema životinjama. Kasnije je krenulo tako što su drugari, naravno u saradnji sa roditeljima, počeli da donose jakne u vrtić. Ostavili smo ih na nekoliko mesta u parku a kako su dani sve hladniji nismo zaboravili ni kuce i mace. Skupljali smo novac za granule, drugari poneli posude, sami su ih ukrasili, napunili smo ih granulama i ostavili na nekoliko mesta u parku“, objašnjava vaspitačica.

BONUS VIDEO: Pobeda u ringu humanosti: „Nisu mogli da me odvrate od ideje da doniram bubreg“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar