Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs; NBS; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Guvernarka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković osuđena je presudom Višeg suda za mobing, na ponovljenom suđenju po tužbi zaposlenog radnika NBS Srđana Milovanovića, otkriva Nova.rs.

“Utvrđuje se da je (Milovanović, prim. aut) pretrpeo zlostavljanje na radu kod tužene Narodne banke Srbije koje je u periodu od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine izvršeno od strane odgovornog lica guvernera Jorgovanke Tabaković“, navodi se u presudi Višeg suda u koju je portal Nova.rs imao uvid.

Viši sud je potvrdio navode Milovanovića da jedino njega Tabaković premestila u novoformirano Odeljenje za istraživanje i analizu poslovanja društva za osiguranje i dobrovoljnih penzionih fondova, u kojem, osim njegovog, nikada nije bilo popunjeno nijedno radno mesto. Tako je Milovanović izolovan, pritom nije dobio nijedan radni zadatak, a pored svega, NBS na čelu sa Tabaković nije utvrdila štambilj ovog odeljenja, pa ni zvanična pisana komunikacija nije bila moguća.

Srđan Milovanović Foto: NBS

„Zlostavljanje koje tužilac trpi je sistemsko zlostavljanje s obzirom da ga trpi od visoko pozicioniranog funkcionera, guvernera Jorgovanke Tabaković, a koje se sprovodi u dužem vremenskom periodu, nečinjenjem, odnosno nedavanjem radnih zadataka, kako bi se tužilac naveo da da otkaz čime mu je ugrožen lični i profesionalni integritet“, navodi se.

PROČITAJTE JOŠ

Na ime naknade, NBS je dužna da Milovanoviću isplati 150.000 dinara.

Tabaković ima pravo da se žali na presudu.

Podsećamo, kako je Nova.rs ekskluzivno objavila, Srđan Milovanović, zaposleni u NBS, tužio je centralnu banku, na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković, za mobing. Tabaković se žalila i suđenje je ponovljeno pred Višim sudom.

U prvostepenoj presudi navodi se da je Tabaković od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine, tužiocu „na neposredan i posredan način protivzakonito pogoršala uslove rada, stvorila ponižavajuće i neprijateljsko okruženje, stavila tužioca u položaj potpune izolacije i time na direktan način dovela do povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, kao i zdravlja tužioca, a sve kako bi navela zaposlenog da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos, što je tužena Narodna banka Srbije dužna da prizna i trpi”.

BONUS VIDEO 11 godina na čelu NBS. Šta nam je donela Jorgovanka Tabaković?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare