"Prebačen sam na fiktivno radno mesto, gde sam praktično u izolaciji, izdvojen od svih kolega, proveo godinu i po dana. Sve to vreme proveo sam bez komunikacije sa ostalim zaposlenima, bez posla. Nisam pozivan na sastanke, niti seminare." Ovako Srđan Milovanović, magistar ekonomskih nauka, vodeći autor Zakona o osiguranju, zaposlen u Narodnoj banci Srbije još od 2005. godine, opisuje tretman kakav je godinama imao u najvišoj finansijskoj instituciji u državi. On ipak nije ćutao, pa je tužio NBS sa Jorgovankom Tabaković na čelu. Viši sud je doneo prvostepenu presudu kojom je guvernerka osuđena za mobing, ali je Apelacioni sud usvojio žalbu centralne banke, što znači da se suđenje ponavlja, a borba još uvek traje.

Nakon sumnjive doktorske disertacije, plate koja iznosi oko 650.000 dinara mesečno, Telekoma koji je platio deo duga za njen stan, aktuelna guvernerka, čini se, nema nameru da stane.

Jorgovanka Tabaković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Jorgovanka Tabaković je pred Višim sudom osuđena za mobing. Centralna banka se žalila, što je Apelacioni sud usvojio, tako da se suđenje ponavlja.

Šta je Tabaković radila?

Milovanović je na javnom konkursu 2005. godine zaposlen kao supervizor osiguranja, nakon čega je 2014. godine nasledio kolegu koji je otišao u penziju na mestu direktora odeljenja.

Tada su počeli prvi problemi.

PROČITAJTE JOŠ

„Gotovo istovremeno je preko veze doveden jedan potpuno nekompetentan čovek na mesto generalnog direktora supervizije osiguranja. Guvernerka Tabaković od mene je tražila da radim umesto njega jer on nije imao nikakvog prethodnog dodira sa pojmom osiguranja. Ja sam to trpeo neko vreme, bio sam čak i zamenik generalnog direktora, pa sam tražio da se to prekine, ali oni to nisu hteli. Tada su počeli prvi sukobi“, kaže Milovanović za „Novu“.

Prema njegovim rečima, napustio je mesto zamenika, svojom voljom, ali ga ni tada Tabaković nije ostavljala na miru.

„Tražila mi je da radim tuđi posao čak i za vreme za vreme godišnjeg odmora“, ističe Milovanović.

Izolacija kao kazna

Situacija je kulminirala krajem 2018. godine.

“Tada su od mene tražili da radim određene nezakonite stvari, da prilagođavam analize rizičnog profila društava za osiguranje nečijim željama, a ne stvarno procenjenim rizicima. Nisam pristao, nakon čega je došlo do određenih nasilnih događaja tokom mog godišnjeg odmora, jer oni takve stvari najčešće rade onako ‘s leđa’. Tada je moja rukovodeća ovlašćenja po nalogu guvernerke uzurpiralo jedno neovlašćeno lice i tom prilikom su lažirani podaci za koje sam ja bio nadležan, kao tadašnji rukovodilac odeljenja. Taj falsifikovani dokument je usvojen na Izvršnom odboru NBS kao plan kontrola društava za osiguranje za narednu godinu, jer je neovlašćeno tamo odnet i predstavljen kao produkt rada mog odeljenja, što nije istina tako da nadležno telo nije ni dobilo priliku da se izjašnjava o autentičnom dokumentu. Ja sam se protiv toga pobunio i ekspresno sam, već prvog radnog dana 2019. godine, smenjen, ali pošto nije bilo zakonskog osnova za moju smenu, izmenjena je organizacija i sistematizacija kako bih ja ‘nestao’. A te izmene su bile protivne zakonu, jer je njime jasno definisano da mora da postoji posredan i neposredan nadzor nad osiguranjem, a ne tzv. prudencijalni, što je izmišljen i nezakonit termin”, priča Milovanović.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

On ističe da je nakon toga, kao jedini od 56 zaposlenih u nadzoru nad osiguranjem, prebačen na novo, fiktivno radno mesto.

„Praktično u izolaciji, izdvojen od svih kolega, proveo sam godinu i po dana. Sve to vreme proveo sam bez komunikacije sa ostalim zaposlenima, bez posla. Nisam pozivan na sastanke, niti seminare“, ističe Milovanović.

On za „Novu“ kaže da mu je neposredni rukovodilac bila guvernerka Tabaković lično, koja je s njim odbijala svaki kontakt i ignorisala svako njegovo obraćanje.

Prvo suđenje 

Iako je poruka bila jasna, da Milovanović treba da ode iz NBS, on to nije imao u planu već je, u borbi za pravdu i, kako kaže, povratak zakonitosti, tužio centralnu banku.

Srđan Milovanović Foto: NBS

„Taj postupak je krenuo 2020. godine, nešto malo pre nego što je korona izbila i trajao je pune tri godine. Oni su prvo pokušavali da se kao nagode, ja sam to odbio, pa su me prebacili na neko drugo mesto koje je nešto bolje i gde nemam neposredni kontakt sa Tabaković, ali ja tužbu nisam povukao. Moj suštinski zahtev od početka spora je bio isključivo jedan – povratak zakonitosti”, objašnjava Milovanović.

Stigla je i presuda.

“Utvrđuje se da je (Milovanović, prim. aut) pretrpeo zlostavljanje na radu kod tužene Narodne banke Srbije, tako što je zakonski zastupnik tužene – guverner Jorgovanka Tabaković, u periodu od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine, tužiocu na neposredan i posredan način protivzakonito pogoršala uslove rada, stvorila ponižavajuće i neprijateljsko okruženje, stavila tužioca u položaj potpune izolacije i time na direktan način dovela do povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, kao i zdravlja tužioca, a sve kako bi navela zaposlenog da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos, što je tužena Narodna banka Srbije dužna da prizna i trpi”, navodi se u presudi Višeg suda u koju je “Nova” imala uvid.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

U presudi se navodi i da se usvaja Milovanovićev zahtev da se NBS zabrani dalje vršenje zlostavljanja. Takođe, za pretprljene duševne bolove usled povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, NBS je, prema presudi, trebalo da našem sagovorniku isplati 150.000 dinara.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

NBS se potom žalila na prvosepenu presudu. U rešenju Apelacionog suda, u koji je “Nova” takođe imala uvid, navodi se da je žalba NBS osnovana.

Kako se navodi u rešenju, presuda kojom se traži utvrđenje da je Milovanović pretpeo zlostavljanje na radu ne sadrži konkretne radnje, „već je u istoj samo citirana odredba člana 30 Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu“.

„Neću da ćutim“

“Ja neću više njima da činim uslugu tako što ću da krijem sve od javnosti. Neću da krijem ni zbog katastrofalnog stanja i odnosa prema stručnim ljudima u mojoj instituciji, ali ni zbog građana kojima je potrebna zakonita, ozbiljna, profesionalna i kvalitetna supervizija osiguranja”, odlučan je Milovanović.

Redakcija “Nove” kontaktirala je Narodnu banku Srbije, koja se pozvala na član 8. Zakona o uređenju sudova, koji između ostalog propisuje da je “zabranjeno korišćenje javnog položaja, medija i javnog istupanja, kojima se utiče na tok i ishod sudskog postupka”. Stoga je centralna banka odlučila da se, do okončanja ponovljenog suđenja, neće oglašavati. Međutim, nakon objavljivanja naših saznanja, oglasili su se saopštenjem.

BONUS VIDEO Guvernerka ne zna da li je sada pik inflancije: Tabaković o moratorijumu koji bi bio bumerang

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare