Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković osuđena je prvostepenom presudom Višeg suda za mobing, što je ekskluzivno saznala Nova.rs. Ovo, međutim, nije prvi skandal u njenoj karijeri. Guvernerkina povezanost sa vladajućom strankom, sumnjiva diploma, porodica "raštrkana" po različitim državnim institucijama ali i plata koja iznosi skoro 650.000 dinara mesečno - ovo su priče koje javnost i dalje pamti, a činjenica je da su mnogima one prva asocijacija na prvu damu srpskih finansija - ne i njena stručnost.

Srđan Milovanović, magistar ekonomskih nauka koji je u NBS počeo da radi još 2005. godine kao supervizor osiguranja i koji je vodeći autor Zakona o osiguranju kakav danas poznajemo, optužio je guvernerku Jorgovanku Tabaković za mobing.

Srđan Milovanović Foto: NBS

Viši sud doneo je prvostepenu presudu u korist Milovanovića, ali je NBS podnela žalbu Apelacionom sudu, koji je procenio da je ona osnovana, te je naloženo ponovno suđenje.

Ovo je poslednja afera koja trese najvišu finansijsku instituciju u državi, na čelu sa guvernerkom, ali nije prva.

Sme li Tabaković da vodi centralnu banku?

Pre svega, Zakon o Narodnoj banci Srbije decidno propisuje da guverner ne može istovremeno da bude, između ostalog, funkcioner političke stranke. U vreme stupanja na čelo centralne banke, Tabaković je zamrzla funkciju potpredsednika vladajuće Srpske napredne stranke, ali nije podnela ostavku na to meso. Ipak, za zamenicu predsednika SNS izabrana je na Skupštini stranke 25. januara 2014. godine, a uprkos zamrznutoj funkciji, ostalo je zabeleženo da je govorila na Glavnom odboru SNS. A slično proklizavanje, Tabaković je imala i prilikom odabira novog predsednika SNS, pre oko mesec dana.

PROČITAJTE JOŠ

Na sednici Predsedništva SNS i Glavnom odboru te partije, na mestu gde i ostali visoki funkcioneri SNS, sedela je i aktuelna guvernerka, i pored onoga što je zakon propisao.

Sumnjiva diploma

CINS je 2016. godine objavio analizu guvernerkinog doktorata, u kojoj su otkrili da je značajan deo doktorske disertacije “Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije”, plagiran.

Prema pomenutoj analizi, više od 20 odsto teksta preuzeto je bez citiranja iz radova ekonomista ili akademaca i doslovno prepisan pasusa bez navođenja autora.

Kako je tada otkriveno, Tabaković je bez citiranja preuzela radove svog nekadašnjeg saradnika u NBS Nikole Tasića, ekonomiste Mehmeda Murića, profesorke Lidije Barjaktarović sa Univerziteta Singidunum, Jasne Atanasijević sa Univerziteta u Novom Sadu i drugih.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Mentor Jorgovanke Tabaković bio je profesor Milenko Dželatović, koji je kasnije stupio na mesto predsednika Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke.

Privatni Univerzitet “Educons”, na kome je doktorat odbranjen, nije pokrenuo proceduru za proveru plagijata, a tadašnji rektor Aleksandar Andrejević rekao je da su sve procedure za odbranu doktorata ispoštovane i da, za razliku od prirodnih i tehničkih nauka, u društvenim oblastima postoji veća tolerancija na poklapanje teksta, za koju su mu kolege rekle da može da iznosi i do 20 odsto.

Dinastija Tabaković

Aktuelna guvernerka nije jedini član porodice Tabaković koji je na visokoj funkciji i prima platu iz državnog budžeta.

Jorgovanka Tabaković Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

“Nova ekonomija” objavila je 4. oktobra prošle godine da je njen sin Nikola imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Vojvodine i jedini pored direktora može da ga zastupa. I pre toga spekulisalo se da je guvernerkin sin bio pomoćnig direktora tog fonda, ali ta informacija nikada nije potvrđena.

Ipak, nekoliko nedelja kasnije, 26. oktobra, izbrisan je sa mesta zastupnika.

I guvernerkina ćerka Milena Tabaković takođe radi u državnoj instituciji, na mestu direktorke Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Južnobački okrug u Novom Sadu, a prethodno je bila pomoćnik direktora.

A to nije prvi put da se Milena Tabaković našla u centru pažnje.

Još 2013. godine, otkriveno je da je guvernerkinoj ćerki RFZO obezbedio službeni automobil i vozača za odlazak na predavanja. Mediji su tada pisali da je na raspolaganju imala vozača na liniji Novi Sad – Beograd dva puta nedeljno. Odluku o korišćenju službenog vozila potpisao je nekadašnji direktor RFZO Momčilo Babić. Nakon pisanja medija o ovom slučaju, Babić se oglasio, objasnivši da ona ima pravo na korišćenje službenog automobila ili prenoćište u Beogradu.

Foto:N1

Lista funkcija u porodici Tabaković ovde se ne završava.

Nemanja Sekicki, guvernerkin zet, odnosno suprug njene druge ćerke, je konzul, to jest prvi savetnik u ambasadi Srbije u Crnoj Gori.

Sudeći po pisanju medija, Sekicki je prethodno bio drugi sekretar ambasade Srbije u Rimu, a na tu poziciju navodno je došao samo dva meseca nakon što je Tabaković izabrana za guvernerku.

On je u diplomatiju dospeo zahvaljujući sporazumu o preuzimanju iz MUP-a, gde je radio u sektoru analitike u Novom Sadu.

“Sramno visoka zarada”

Prema podacijama Agencije za sprečavanje korupcije, mesečna plata Jorgovanke Tabaković iznosi tačno 649.247,69 dinara. Paradoksalno, Tabaković je, po dolasku na funkciju guvernera, smanjila sebi platu na 535.000 dinara, navodeći da je zarada njenog prethodnika, koja je iznosila oko 658.000, bila “sramno visoka”.

Foto:Shutterstock/guruXOX

Na sajtu Agencije takođe se navodi da je Tabaković vlasnica četvorosobnog stana, površine 134 kvadrata, koji je 100 odsto u njenom vlasništvu, a stekla ga je kupovinom.

Ipak, skoro 78.000 evra dug za otplatu tog stana, na sebe je preuzeo Telekom, u kojem je guvernerkin radni odnos, u koji je stupila kako bi obavljala posao stručnjaka za ekonomske poslove, u statusu mirovanja zbog funkcije u NBS.

BONUS VIDEO Ko je kriv za dvocifrenu inflaciju i gde guvernerka Tabaković živi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare