Đačke ekskurzije postale su pravi luksuz, a svakodnevno se nižu nove ponude koje nas iznova šokiraju. Roditeljima učenika OŠ "Veselin Masleša" u Beogradu, ovih dana stigla je ponuda za ekskurziju koja će se realizovati na proleće sledeće godine. Za osam dana na Bukulji roditelji treba da izdvoje skoro 45.000 dinara, a u maju ove godine, isti broj dana na Divčibarima plaćali su drastično manje - 31.000 dinara.

Kada pogledate obe ponude koje su dostavljene roditeljima, shvatite da se ne razlikuju previše.

Kada su mališani u maju boravili na Divčibarima, imali su sedam punih pansiona, koji su uključivali smeštaj i tri obroka uz užinu.

Foto:privatna arhiva

U aranažman su bili uračunati i prevoz turističkim autobusom, naknada za nastavnike, animacije, rekreacije, zadravstvena zaštita…

Gotovo iste stavke navedene su i drugoj ponudi za ekskurziju koja će biti 2024. godine,

Navodi se još gratis za jednog učenika na 20 plativih mesta.

Foto:privatna arhiva

Ono što osim cene razlikuje ove dve ponude je i način plaćanja. Proletos se plaćalo u dva dela, odnosno prvo avans od 60%, a nakon ekskurzije ostatak.

U drugom, skupljem slučaju, ostavljena je mogućnost plaćanja na rate.

Šta sve plaćamo kroz đačke ekskurzije? 

Kako smo ranije već pisali, koliko će koštati ekskurzija, ne zavisi samo od ponude agencije, već i od toga koliko škola uzima za isplatu dnevnica za učitelje i nastavnike. Taj obračun nije isti u svakoj školi te stoga ni cena, koju najviše dižu poreski nameti koje naplaćuje država.

Nastavničke dnevnice nisu centralizovane, odnosno nisu iste za sve učitelje i profesore u Srbiji, te svaka škola preko Saveta roditelja utvrđuje svoj iznos.

PROČITAJTE JOŠ

Nastavničke dnevnice po jednom detetu kreću se od 200 do 500 dinara u proseku.

Tu je i dnevnica za lekare koji su obavezna pratnja deci.

Kako da ekskurzije budu pristupačne? 

Ekskurzije bi mogle da budu jeftinije i do 30 odsto, ukoliko bi država na drugačiji način regulisala isplatu dnevnica, rekao je ranije za naš portal Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Foto: Shutterstock

“Ministarstvo finasija bi trebalo da prepozna ovaj problem i da nekim posebnim propisom ustanovi drugačiju praksu. Mi godinama upozoravamo na ove namete. Prema mom mišljenju, rešenje bi bilo da država propiše jedinstvene dnevnice i da se tačno zna koliko ona iznosi za jednodnevni izlet, a koliko za rekreativnu nastavu. Slažem se da prosvetni radnici moraju da imaju veće dnevnice od ostalih, jer vode računa o deci, a to uopšte nije naivan posao. Takođe, uplate dnevnica bi trebalo da idu preko škola i putnih naloga, jer u tom slučaju škole nisu u obavezi da plaćaju poreze i doprinose, kao što je slučaj sa agencijama. Na taj način, ekskurzije bi postale jefinije‘‘, naglasio je je direktor YUTA.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare