Učenici Osnovne škole "Dragan Lukić" na Novom Beogradu koji imaju smanjenu ocenu iz vladanja ili probleme u ponašanju, mogli bi da ostanu bez odlaska na ekskurziju i rekreativnu nastavu od naredne školske godine. Ovakvu jednoglasnu odluku doneo je Savet roditelja ove škole odmah nakon nezapamćenog masakra u Onsovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik (13) ubio devetoro drugara i školskog čuvara. Direktorka škole Olja Ćorović ističe za Nova.rs da su roditelji ovakvu meru podržali iz bezbednosnih razloga, ali da ona nije konačna jer je potrebno da se na pravi način uklopi u postojeće zakonske akte, a da se time ne krše prava deteta.

A da je ova mera već na snazi, 31 učenik iz ove škole ne bi išao na ekskurziju ili nastavu u prirodi, toliko ih je u školskoj godini za nama dobilo smanjenu ocenu iz vladanja ili ukor.

Savet roditelja Osnovne škole „Dragan Lukić“ doneo je na sednici 16. maja jednoglasnu odluku da se prepuruči da učenici sa smanjenom ocenom iz vladanja ili problemom u ponašanju, ne mogu da idu na ekskurziju ili na nastavu u prirodi, zbog bezbednosti ostalih učenika i samog deteta.

Direktorka škole Olja Ćorović objašnjava za Nova.rs da je odluka doneta, ali da još uvek nije konačna zato što je potrebno ovu meru prilagoditi postojećim zakonskim i pravnim aktima i proveriti da li je ona uopšte moguća prema postojećem Zakonu.

„Savet roditelja jeste doneo jednoglasnu odluku da to bude preporuka, a sada sve to treba da se zakonski uklopi. Nažalost, nismo se bavili tom temom otkad se završila školska godina, ali planiramo početkom nove školske godine da radimo na tome i da vidimo kako stoje stvari“, kaže za naš portal direktorka ove novobeogradske škole.

Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, kada su roditelji izneli predlog da deca sa smanjenom ocenom iz vladanja ne idu na ekskurziju i nastavu u prirodi, ona ih je podržala jer je i sama učitelj već trideset godina.

„Ovo govorim iz perspektive učitelja. Deca koja imaju problematično ponašanje stvarno znaju da naprave problem, da se odeljenski starešina boji da povede takvog učenika, da potom drugi roditelji zaziru u smislu kakav će učenik biti tamo, kada u školi četiri sata ne mogu da ga iskontrolišu, pa kako će ga kontrolisati narednih sedam dana. Nekada je, pre deset godina, recimo, moglo detetu i njegovom roditelju da se kaže da je bolje da dete ne ide na ekskurziju, ali sada se to već ne može reći tako direktno. Takođe, roditelji takve dece žele da odahnu sedam dana i da ga pošalju negde i da se odmore. Njima je stalo da dete ide, iako mi nemamo zakonsko pokriće za to, onda nam je teško da odbijemo, dovijamo se i ubeđujemo. Upravo da ne bi bilo tolikog „šta ako“ i okolišanja, ova mera bi bila dobra da se donese“.

Pročitajte još:

Dodaje da je svesna da je ovakva mera diskriminacija tog učenika, odnosno kršenje njegovih prava, ali je ipak fizička bezbednost dominantnija u odnosu na diskriminaciju.

Ilustracija Foto: Shutterstock

„Čini mi se da je fizička bezbednost dominantna u odnosu na diskriminaciju, dakle dete koje se svuda penje ili gađa drugo dete, ugrožava i sebe i druge. Nastavnici imaju strah, brinu zbog bezbednosti dece. Dakle, moramo sa zakonske strane da proverimo da li Savet roditelja ima pravo da donese tu odluku. Savet je doneo odluku, mi sada moramo da vidimo prvani akt da li se to može primeniti u naše pravilnike, u naše statute, u naša pravna akta, prosto da znamo da li time kiršimo Zakon ako ovo ubacimo u akte“, kaže direktorka Olja Ćorović.

Inače, da je ova mera već na snazi, 31 učenik iz ove škole ne bi išao na ekskurziju ili nastavu u prirodi.

„Njih 31 ima smanjenu ocenu iz vladanja, dok ih 76 ima izrečene mere, od opomene odeljenskog starešine do ukora direktora i nastavničkog veća. Ali, ne bi oni svi bili pod tim sankcijama jer smanjena ocena jer je učenik pričao na času, do smanjene ocene iz vladanja jer je doneo nož u školu, vrlo se razlikuje. Zato nam treba da ovu meru regulišemo pravilnikom, da vidimo gde je taj stepen“, kaže direktorka.

Foto:Google maps

Predstavnica Saveta roditelja „Dragan Lukić“ na Novom Beogradu za treći razred Danica Čanković kaže za Nova.rs da da je Savet roditelja predložio i izglasao preporuku u svetlu nemilih događaja u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

„Razlog cele priče je zbog određenih incidenata koji su se desili u školi i sve u svetlu tragičnog događaja u ‘Ribnikaru’. Povelo se pitanje oko discipline i generalno odnosa dece prema nastavnom kadru. Tu je negde, u toj priči, bilo predloga od strane roditelja da se preduzmu neke određene, konkretnije mere, a nismo ništa odlučivali. Bilo je predloga šta bi sve moglo da se preduzme. Direktorka je rekla da je ono od mera koje se sada preduzimaju, ta da svaki ozbiljniji incident, prepostavljam da ako nekome preti, ako se preti nastavnicima, da se onda u tom slučaju uključe nadležne službe kao što su pedagog i psiholog, ali da se obavezni uključi i Centar za socijalni rad. To je kao neka novina. Koliko mi je poznato, nije bilo poziva Centra, od kada se dogodiolo masovno ubistvo u školi na Vračaru, nije bilo nekih incidenata u toj meri da je trebalo da se uključi i Centar za socijalni rad“, ističe naša sagovornica.

S druge strane, psiholog Tamara Dolgi navodi za Nova.rs da je ova mera „škakljiva“ po pitanju diskriminacije učenika.

„Svaka škola ima pravo da donosi svoje regulative u skladu sa zakonskim odredbama. Svaka škola je bila u situaciji da diskutuje kada da krene ekskurzija za određene učenike, mimo ovoga, ali mi nemamo tu zakonsku mogućnost da neko dete na taj način diskriminišemo tako što ćemo mu zabraniti odlazak na izlet. Brojni su primeri, ako recimo, tako roditelj odluči i kaže da njegovo dete neće ići na ekskurziju. To je druga stvar. Dakle, sve je vrlo individualno. Strah je gavni problem za sve. Državne institucije moraju da se profesionalno osnažuju, a ne da se težište kvalitetnog profesionalnog rada prebacuje na privatni sektor. To je jedini način da se ispoštuju u što većoj meri individualne razlike učenika i porodica i smanji na minimum diskriminacija“, zaključuje psiholog.

BONUS VIDEO: Škola u Beogradu zataškava seksualno nasilje_ Više im stalo do ugleda, nego do devojčica_.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare