Foto: Hideo Kurihara/Alamy/Alamy/Chris Cooper-Smith Alamy /Alamy /Profimedia/Shutterstock/Nova.rs

Paprene ponude za učeničke ekskurzije već na početku školske godine, počele su da obasipaju roditelje. Jedan od uočljivih primera, jeste 26.000 dinara za dva dana na Zlatiboru, ili dva noćenja u Nišu za 19.000 dinara. Bezobrazno skupe ponude se nižu, jednodnevni izlet do Sremskih Karlovaca, Stražilova i Novog Sada, učenike Pete beogradske gimnazije koštao bi čak 5.890 dinara. Uz to, agencija ističe da je moguća korekcija cene usled promena cene goriva na tržištu.

Već godinama su cene izleta i ekskurzije su papreno skupe. Kako je Nova.rs ranije pisala, đaci iz čačanske gimnazije za aranžman koji obuhvata devet dana u Italiji, u koje je uračunat i put – plaćaju nešto više od 6.800 dinara po danu.

Ukupna cena ekskurzije je 61.990 dinara.  Dakle, kada se uporedi sa cenom zlatiborske ponude, taj iznos od 26.000 dinara, praktčno pokriva gotovo četiri dana u Italiji.

Najnoviji primer sumanutih cifara koje se traže od roditelja da finansiraju – jeste izlet đaka Pete beogradske gimnazije, koji bi podrazumevao obilazak Manastira Velika Remetam, zatim obilazak Sremskih Karlovaca, Stražilova, a onda Petrovaradina, ostalih delova Novog Sada i povratak u Beograd u večernjim satima.

Taj jednodnevni izlet roditelje bi koštao gotovo 6.000 dinara, a u tu sumu čak nisu uračunate dnevnice koje se plaćaju nastavnicima.

Foto: Privatna arhiva

Agencija navodi da se plaćanje vrši pred polazak na put. Međutim, istaknuto je da je „korekcija cene moguća usled promene cena goriva na tržištu, a u skladu sa Okvirnim sporazumom i Ugovorom iz JN“. „Aranžman je rađen na bazi minimum 50 plativih učenika po autobusu sa polaskom iz Beograda“.

Foto:shutterstock

Cena angažmana inače ne uključuje nadoknadu za brigu o deci, odnosno dnevnice nastavnika.

PROČITAJTE JOŠ

Angažman podrazumeva isključivo prevoz turističkim autobusima na navedenim relacijama prema programu sa uključenim putarinama i parkinzima, obilaske po programu, licenciranog turističkog vodiča tokom putovanja, ulaznice prema programu za: Muzej Novog Sada i podzemne vojne galeriju ispod tvrdave. Gratisi za razredne starešine 1/20 plativih učenika, gratis za učenike 1/20 (svaki 21. ne plaća), gratis za blizanca ukoliko putuju dvoje, platni promet za stvarne troškove, organizacione i druge troškove.

BONUS VIDEO Učenici Gimnazije iz Kraljeva predstavom skupljaju novac za lečenje dece

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare