Dok se deca raduju odlasku na ekskurziju, roditelji se pitaju šta sve plaćaju i bune zbog troškova. U proseku za maturante ekskurzija - odlazak u inostrastvo košta 65.000 dinara, podrazumeva put od sedam, osam dana, a iznenađujuće je što deca svega dva dana spavaju u hotelskom smeštaju, dok su sve ostalo vreme u autobusu. Dragana Soćanin iz Udruženja Roditelj i članica Saveta roditelja Zemunske gimnazije kaže za N1 da je najveći problem što troškovi nisu transparentni i što roditelji ne znaju šta sve plaćaju.

Ona navodi da su jedina transparentna stavka koju odobrava Savet roditelja, dnevnice za nastavnike i da Savet jeste izglasao da dnevnice budu hiljadu dinara po danu po učeniku.

Soćanin naglašava da ta stavka uopšte nije sporna za roditelje i da bi razredne starešine i trebalo da dobijaju adekvatnu naknadu jer imaju veliku odgovornost da paze na decu.

Međutim, ponude koje dobijaju roditelji za cenu putovanja su visoke, a direktori škola i agencije prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

„Nama roditeljima najveći problem je to što smo zahtevali transparentnost, da nam se dostavi specifikacija troškova, ali direktori što se toga tiče prebacuju odgovornost na agencije, a agencije prebacuju odgovornost na škole“, kaže Soćanin.

Ona navodi da za ostale stavke koje se plaćaju, osim dnevnica, roditelji ne znaju ko ih formira i na osnovu čega.

Primer su problematične stavke – ulaznice za lokalitetet. Roditelji su, naime uočili da na putu nema predviđenog ulaska u muzeje, pa su pitali šta se to plaća. Onda je direktor odgovorio da ne zna, da je to da agencije, a agencije su prebacile odgovornost na direktora.

„Problem je to što se netrasparentno komunicira prema roditeljima. Želimo da znamo koje stavke i šta tačno plaćamo. Nije to samo problem ove gimnazije, već i drugih škola i u drugim mestima“, rekla je Soćanin za N1.

Ona dodaje da roditelji nisu potezali ni pitanje naknada koje dobijau direktori škola, stručne vođe puta i pedagozi, da ni to nije u fokusu. „Ali kad zagrebete površinu, otvore se mnoga druga pitanja – jako je ružno da se nastavnici i odeljenske starešine stavljaju na stub srama i ističe koliko zarađuju“, rekla je Soćanin.

Ona objašnjava da je taj veliki iznos koji dobijaju nastavnici i koji se objavljuje u medijima samo za velike ekskurzije koje traju više dana. „Mi ne ulazimo u to koliko će odeljenski starešina da dobije, to je u redu jer je velika odgovornost, bunimo se za netransparentnost ostalih stavki, kao i za to da smo u obavezi da upaltimo eksurziju pre nego što dobijemo objašnjenje šta tačno plaćamo“, kaže.

Zbog ovog problema neka od dece neće ni moći da odu na ekskurziju jer su rokovi za plaćanje kratki.

BONUS VIDEO: Klinč Bazdulja i Kisić u Utisku nedelje: Treba li ukinuti veronauku u školama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar