Princeza Danica Karađorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reagujući na intervju sa serijskim silovateljem koji je objavio tabloid "Informer", princeza Danica Karađorđević uputila je danas apel medijima, nadležnim državnim i stručnim službama da u ovako, kako je navela, skandaloznim i za društvo štetnim situacijama odlučnije i savesno reaguju vodeći se isključivo opštim javnim interesom.

Princeza Danica je iskazala zabrinutost zbog velikog broja poruka koje je dobila tokom dana, a povodom skandala sa silovateljem-povratnikom koji je nakon odslužene kazne na slobodi, a kome je jedan tabloid dao prostor da govori o svojim krivičnim delima iznoseći uznemirujuće detalje.

Ona je ocenila da je tabloid „Informer“ na taj način doprineo retraumatizaciji njegovih žrtava, ali i širenju straha među drugim ženama i njihovim porodicama.

„Država mora da uspostavi sistemsko rešenje u slučajevima kada iz zatvora izađe osuđeni silovatelj. Osuđeni silovatelj bi morao da ima obavezu da se javlja državi i suoči se sa ograničenjima pri odabiru posla, a srpski zakoni to ne prepoznaju što je apsolutno neprihvatljivo, i to je nešto što treba promeniti“, rekla je princeza Danica i dodala:

„Uvođenje nadzora i formiranje registra silovetalja mora biti jedan od prioriteta nadležnim državnim organima. Apsolutno je neprihvatljivo i da određeni medijski poslenici, jureći za senzacionalizmom, kršeći moralna i etička načela ali i mnogo članova novinarskog kodeksa, daju medijski prostor silovateljima i na taj način dodatno traumiraju žrtve silovanja ali i izazivaju strah i paniku koji su veoma štetni za naše društvo.“

BONUS VIDEO – Trenutak kada je ulaz u zgradi Informera uz psovke zasut jajima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar