Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković reagovala je danas povodom intervjua sa serijskim silovateljem, a koji je objavio tabloid "Informer", ističući da je senzacionalistički pristup ovakvim temama nedopustiv i krajnje štetan.

„Ovakav intervju ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji. Mediji treba na sveobuhvatan način da pruže relevantne informacije, poštuju profesionalne i etičke standarde, imajući u vidu, na prvom mestu, zaštitu žrtava a ne da inspirišu na vaninstitucionalno rešavanje ovog složenog pitanja i uzimanje pravde u svoje ruke“, rekla je Janković.

Poverenica je istakla da senzacionalistički pristup urušava napore društva na rešavanju velikog problem rodno zasnovanog nasilja sa kojim se kao društvo suočavamo.

„Javna diskusija o psiho-socijalnom tretmanu povratnika je poželjna tema, i tu je uloga medija veoma važna, što upravo pokazuje i ovaj primer iz koga se vidi neophodnost adekvatnog institucionalnog odgovora na probleme u resocijalizaciji višestrukih povratnika“, rekla je Janković u pisanoj izjavi.

Poverenica je podsetila da je uputila Ministarstvu pravde inicijativu za izmenu ZIKS-a, tako da se propiše obaveza nadležnih organa da po službenoj dužnosti u svim slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja uvek obaveste žrtvu o otpuštanju ili bekstvu osuđenog iz zatvora.

„Pored toga, ovaj slučaj ukazuje i na potrebu sagledavanja izmena propisa sa aspekta položaja osuđenih lica i mera nakon izdržane kazne zatvora u cilju resocijalizacije višestrukih povratnika“, navela je ona.

BONUS VIDEO – Protest ispred zgrade Informera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar