Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Beogradski "Informer" večeras je objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem koji je mnoge ostavio bez teksta. To je bio presedan u srpskom novinarstvu, gde je silovatelj-povratnik govorio o svojim krivičnim delima iznoseći uznemirujuće detalje. Sagovornice portala Nova.rs saglasne su da je davanje prostora silovatelju nedopustivo, ali i ukazale na problem da se Milošević našao na slobodi bez adekvatnog programa resocijalizacije.

Sociološkinja Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti ocenila je kao „potpuno novi nivo zla i nepoštovanja žena“ intervju sa jednim silovateljem.

„Ne postoji adekvatniji komentar osim da se desilo nedopustivo, da je dat prostor nasilniku, da su time retraumatizovane žene koje su preživele njegovo nasilje, ali ne samo one, već i sve žene koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja. Ujedno je poslata i poruka da nijedna žena nije važna, da naši životi i naša bezbednost nisu važni i da je jedina relevantno to koliko će klikova doneti određeni sadržaj“, izjavila je Riznić za portal Nova.rs.

Ona je istakla da je jedini razlog zašto je ova priča privukla pažnju je zato što je reč o slici „idealnog nasilnika-silovatelja“.

Riznić je ocenila kao nedopustivo kako se mediji odnose prema problemu seksualnog nasilja poslednjih dana, od kako je objavljena vest da je silovatelj-povratnik pušten na slobodu.

„Nedopustivo je što se seje strah i odgovornost za nasilje prebacuje na žene. Mi i inače imamo razvijene strategije preživljavanja i u naizgled banalnim situacijama jer znamo da opasnost vreba na svakom koraku, ali mi ne treba da budemo instanca koja će se time baviti, mi nismo te koje treba da menjaju svoj život zbog nasilnika, već institucije treba da zaštite žene“, rekla je Riznić za portal Nova.rs.

Jelena Riznić Foto: Privatna arhiva

Borkinja za ženska prava i pravnica Marija Stanković ukazala je na problem da se Milošević našao na slobodi bez programa resocijalizacije.

„To pokazuje da nemamo dobar zakonski okvir, da su kazne za povratnike silovatelje neadekvatne. Definicija svrhe kazne je da spreči izvršenje krivičnog dela. U samom intervjuu Milošević kaže da je bio zlostavljan. U pitanju je dakle duboka trauma i patološko ponašanje. On ne može racionalno da postupa. Pitanje je da li i ko je radio bilo koju vrstu psihološke/psihijatrijske terapije sa njim u zatvoru“, rekla je Stanković za portal Nova.rs.

Ona je upitala da li je veštak psihijatar konsultovan pre puštanja Miloševića na slobodu, kako i to kako se došlo do odluke da on treba da bude pušten.

„On je po ko zna koji put na slobodi bez plana, bez sredstava i bez nadzora. Zaista verujem da je samo pitanje vremena kada će počiniti novo krivično delo, a ostaje mi da se nadam da to neće biti silovanje“, rekla je Stanković.

Marija Stanković Foto: Privatna arhiva

Ocenila je da je sistem „još jednom zakazao“.

„Još jednom će žene ispaštati zbog toga. Iako to shvatam i ličnim porazom, ja bez biber spreja ne krećem ni do prodavnice. Žao mi je što nemam koji drugi savet da dam ženama osim da čuvaju same sebe jer na institucije ne mogu da se oslone. A sam intervju je u skladu sa novinama u kojima je objavljen, mada i iz intervjua se vidi da nikako Milošević nije trebalo da se nađe na ulici i da nema nikakav osnov za funkcionalan život i prilagođavanje sredini“, izjavila je Stanković za naš portal.

„Novinari imaju odgovornost, iako u ovom slučaju njihova nije najveća ne znam kako bi se nosili sa činjenicom da su doprineli još jednom silovanju“, zaključila je Stanković.

****

BONUS VIDEO -Vedrana Lacmanovic i Biljana Slavković: Nasilje nad ženama – gde greše institucije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare