Zorana Mihajlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović istakla je danas da serijskim silovateljima i nasilnicima "nikada nije i neće biti mesto u medijima" i poručila da mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja, a ne podstrekači istog.

Zorana Mihajlović rekla je za portal Nova.rs, nakon što je tabloid „Informer“ sinoć objavio intervju sa serijskim silovateljem u kojem su iznošeni uznemirujući detalji izvršenja krivičnih dela, da mediji umesto što se bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izveštavanja, treba da otvore pitanja bezbednosti žena na javnim mestima i sprečavanja seksualnog napada na žene.

Širenjem straha, čini se, prema ocenama predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednice Vlade Srbije, korak unazad za sav trud i rad koji su do sada uložili u borbi protiv bilo koje vrsta nasilja nad ženama i devojčicama.

„Pored zaštite i pružanja pomoći žrtvama nasilja, potrebno je raditi i sa počiniocima nasilja, da pokušamo da ih integrišemo u društvo, ali i rad sa najmlađima i edukacija građana i građanki šta je sve nasilje i kako u tim situacijama reagovati“, rekla je Mihajlović za portal Nova.rs.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost je navela da moramo da nađemo način kao društvo kako i na koji način da kontrolišemo i vršimo resocijalizaciju nasilnika.

„Ponavljam još jednom, pored registra nasilnika i pedofila, pored informacije da je nasilnik pušten na slobodu ili da se brani sa slobode, važno je u zakonodavnom okviru stvoriti uslove kontrole“, poručila je Zorana Mihajlović.

Podsetimo, tabloid „Informer“ je sinoć objavio intervju sa serijskim silovateljem koji je nedavno izašao iz zatvora. U tom intervjuu ovaj silovatelj-povratnik je iznosio uznemirujuće detalje o izvršenju samih krivičnih dela, a ovakav postupak „Informera“ je presedan u srpskom novinarstvu, gde se jednom osuđenom serijskom silovatelju daje medijski prostor i time promoviše nasilje.

Aktivistkinje i ženske organizacije osudile su ranije ovakav čin „Informera“ kao nedopustiv i istakle da se na ovaj način ponovo traumatizuju žrtve seksualnog nasilja.

Ovaj intervju osudili su i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i Savet za štampu.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, ocenio je ovo kao skandalozni potez i istakao da je „Informer“ po ko zna koji put prekršio Kodeks novinara Srbije.

Udruženje novinar Srbije je uputilo protest zbog objavljivanja ovog intervjua i istakao da tvrdnja „Informera“ da se „ovi intervjui rade svuda u svetu – da bi narod video kako razmišljaju zločinci“ nije opravdanje za objavljivanje medijskog sadržaja u kome silovatelj evocira detalje krivičnog dela, jer se time žrtva ponovo traumatizuje.

Upravni odbor Savet za štampu upozorio je danas da je „Informer“ ovim prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije i suprotno načelu odgovornosti medija – ponizio žrtve, uznemirio javnost i prestrašio svoje čitaoce.

BONUS VIDEO – Protest ispred zgrade Informera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare