Foto: Nova.rs, Facebook

Roditelj dvoje dece koja su u trenutku pucnjave bila u školi "Vladislav Ribnikar", Dejan Tomka, obajvio je na svom Fejsbuk profilu dirljiv status u kom je naveo kako njegov sin ima traume, jer je tog dana slušao pucnjavu.

„Za one od vas koji ne znaju, imam dvoje dece i oboje su bili onog tragičnog dana u Ribnikaru. Slušali su pucnjavu, sin (5. razred) je bežao kroz hodnik na 15 metara od metaka koji su leteli u učionici istorije. Dve drugarice iz razreda su nastradale, bile su dežurne tog dana. Neplanirano. Ćerka (1. razred) je bila zaključana s učiteljicom u drugarima na 25 metara od kabineta istorije. Na svu sreću, zvuk pucnjave joj se nije toliko urezao u sećanje da, poput sina, kada čuje vatromet, umesto da trči na prozor da pogleda da li se vidi – pokriva uši rukama i saginje glavu“, navodi Tomka u svojoj objavi.

Foto: Nova

Dodaje da je posle samo pet dana počeo pritisak da se deca vrate u školu, kao i da je ceo taj period bio isprepletan zbunjenoošću i zabrinutošću.

„Poslednjih nekoliko nedelja nam je proteklo u zabrinutosti, zbunjenosti, ljutnji, tugi, suzama, strahu. Ali izgleda da stručnjaci iz naših institucija to ne razumeju. Politički motivi su uvek bitniji od naroda. Već nakon 5 dana počeo je pritisak da se deca što pre vrate u školu. Nastavnici pod pritiskom, zbunjeni, zabrinuti za svoju sposobnost da rade s decom koja su u traumi, dok su i sami duboko uzdrmani“, kaže Tolka.

Napominje da je odeljenje njegove dece odlučilo ds se vrati na nastavu u ponedeljak, 15. maja, uz obećanje da će s njima raditi na posebna način – bez pritiska.

Iznenadni plan Ministarstva prosvete 

„Ali u petak se dešava nešto novo – Ministarstvo se pojavljuje s novim planom, takođe bez obrazloženja, bez jasnih informacija, planom očigledno napravljenim mimo svih saveta stručnjaka, mimo znanja i osećanja zabrinutih roditelja“, napisao je Tomka.

Dodaje i da samo nekoliko dana od poslednje sahrane učenici dolaze na redovnu nastavu, koja uključuje i ocenjivanje, izostanke i ostalo.

„I šta je motiv za ovu odluku? Briga za našu decu? Plan za reintegraciju? Ili politička želja da se sve silom natera u privid “normalnosti”, da se ukloni nekontrolisana situacija u školi koja generiše masovnu građansku neposlušnost i bes prema vlasti i institucijama“, napisao je, pa dodao:

PROČITAJTE JOŠ

„Kao i uvek, nasilu, uz manipulaciju. Porodice su prevarene, nije nam ostao prostor da reagujemo, da iznesemo mišljenje. Stručnjaci su ignorisani, istraživanja zanemarena. U roditeljske grupe se unosi razdor kroz one roditelje koji su članovi vladajuće partije i koji bez ikakvog obzira prema sopstvenoj deci insistiraju na tome da institucije i škola nisu krivi, nego smo valjda svi mi roditelji doveli do ove tragedije. Insistiraju, gle čuda, baš na onim idejama koje ministartvo iznosi i nameće školi“, pita se Tomka.

Ovaj zabrinuti roditelj napominje da ovaj potez esktremizuje situaciju u školi, kao i da su roditelji besni i spremni na bitku s državom.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Nadam se da neće dozvoliti da nam deca budu statisti u igrokazu zvanom “sistem nije zakazao” usmerenom ka uklanjanju ove nezgodne teme iz javnog prostora, kako bi svi svoju nepodeljenu pažnju usmerili ka grandioznom skupu i predsedništvu ili novim izborima. Ko to ne budu učinili, bojim se da će Ribnikar postati jos jači generator otpora i besa prema državi koja je spremna da gazi preko tragedije zarad svoje vlasti. Ovo je surovi primer kako svoj narod vide oni koji su zaposeli svaku odgovornu poziciju i instituciju, i teško ga je prevideti“, napisao je ovaj roditelj.

Završio je sa „Svi pamet u glavu“, ističući da ismevanje zakona i degradrianje institucija dolazi na naplatu.

BONUS VIDEO: Gostovanje Slobodana Negića, oca nastradale devojčice iz Ribnikara u Utisku nedelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare