Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prvi štrajk upozorenja zaposlenih u Institutu za reumatologiju u Beogradu, održaće se sutra u periodu od 14 do 15 sati ispred ove ustanove, nakon čega će se osoblje uputiti do Ministarstva zdravlja, a potom i do Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj ulici. Od prvog protesta, koji je održan u avgustu ove godine, do danas, zaposleni imaju samo jedan zahtev – ostavka ili smena direktora Instituta prof. dr Gorana Radunovića.

“Ovo će biti prvi put da štrajkujemo, a okupićemo se tim povodom ispred zgrade Instituta, u sredu, u periodu od 14 do 15 sati. Posle toga idemo do Ministarstva zdravlja da predamo obaveštenje o štrajku, pa nastavljamo dalje do Vlade Srbije, gde ćemo ponovo predati zahtev za smenu direktora”, kaže za Nova.rs dr Olivera Stanković, predsednica OO SLFS Instituta za reumatologiju Beograd.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zdravstveni radnici bore se za normalne uslove rada u ovoj ustanovi, pre svega zbog svojih pacijenata.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Želimo da skinemo ljagu sa našeg Instituta koji vodi bahati bračni par. Poručujemo da nećemo da slušamo besmislene naredbe, da radimo pod stalnom pretnjom otkaza, da trpimo premeštaje, hoćemo normalno da radimo, da sačuvamo našu ustanovu i da taj čovek ode!“, naglašava dr Stanković.

Pročitajte još:

Tokom leta, tačnije u poslednja tri meseca, situacija na Institutu se, prema rečima zaposlenih i pacijenata, dodatno pogoršava.

“Određeni broj kolega je napustio Institut, sada, između nas koji smo ostali, raspoređujemo pacijente. Otišli su nam iskusni lekari i sestre, koji su bili srednjeg životnog doba, odnosno staža, oni koji su mogli najviše da pomognu obolelima i da još dugo prenose svoje znanje mlađim generacijama. Trudimo se da pacijenti ne trpe zbog nedostatka kadra, ni hospitalizovani, ni oni koji dolaze na ambulante preglede, međutim oni osećaju negativnu atmosferu i žale se zbog toga gotovo svakodnevno,” kaže za Nova.rs doc. dr Predrag Ostojić, specijalista reumatologije i potpisnik peticije za razrešenje direktora ove ustanove.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, zdravstveni radnici Instituta za reumatologiju više od dve godine rade u lošim uslovima, a kako tvrde, svakodnevno trpe mobing, premeštaje, a od nedavno sa direktorom nema komunikacije, osim putem interfona i mejla.

Prvi protest organizovali su tokom leta, drugi je bio u septembru, ali od nadležnih nisu dobili odgovor o smeni direktora, zbog čega će sutra u 15 i 30 održati treći protest, a prethodno i štrajk upozorenja.

***

BONUS VIDEO: Razgovor direktora Instituta za reumatologiju prof. dr Gorana Radunovića sa medicinskom sestrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar