Problemima, sa kojima se suočava većina zaposlenih na Institutu za reumatologiju, očigledno nema kraja. Zaposleni za Nova.rs pričaju da je u poslednje dve nedelje v.d. direktor prof. dr Goran Radunović, nenajavljeno smenio dva načelnika odeljenja, premestio čak 11 lekara i više medicinskih sestara, uveo interfon i kamere ispred svog kabineta, tako da niko ne može da mu priđe. "Potpuno se fizički izolovao, a protivpravno je oformio Etički odbor koji odlučuje o lekovima, bez saglasnosti Stručnog saveta, što se nikada ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi nije desilo i što je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila", tvrde zaposleni u razgovoru za Novu.

Premeštanjem kadrova nastao je problem sa bolničkim kapacitetima za hospitalizaciju pacijenata.

„Svaki lekar ima svoje planirane hospitalizacije u okvirima kliničkog odeljenja na kojem je radio. Nenajavljenim, hitnim premeštajima ugrožen je proces rada i prijem pacijenata. U veoma važnoj službi biološke terapije, gde se leče najteži pacijenti vrlo skupim biološkim lekovima, smenjena je odgovorna sestra koja je taj posao obavljala preko 15 godina i na njeno mesto je postavljena žena, koja apsolutno nije upoznata sa radom te službe”, pričaju lekari.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zbog peticije smenio predsednicu Etičkog odbora

Protivpravno je formiran Etički odbor, koji nije izglasan na stručnom savetu, tvrde oni.

Iako je postojao nalog zdravstvene inspekcije da se ponovo formira Etički odbor, nakon što je prethodni raspustio u junu ove godine, predloženi članovi Odbora nisu dobili odgovarajuću većinu glasova, a v.d. direktor ih je imenovao bez validne odluke Stručnog saveta.

“Bila sam predsednica Etičkog odbora, a direktor me je smenio usmeno početkom leta, onog dana kada smo Ministarstvu zdravlja predali peticiju za njegovu smenu. Trenutno postoji ozbiljan proceduralni problem, jer članove Etičkog odbora predlaže Stručni savet, a imenuje ih direktor. Savet bi među kandidatima trebalo da izabere one koji su pogodni za taj posao, a to moraju biti osobe visokih moralnih kvaliteta jer je naša ustanova specifična, u njoj odbor ne odlučuje često o međuljudskim odnosima, već više o načinima lečenja pacijenata. Da bi neko mogao da odlučuje da li je predložen dobar način lečenja ili nije, mora da razume tematiku, to može samo lekar koji je iskusan. Problematično je što Etički odbor, zahvaljujući novom pravilniku o primeni ‚off label‘ lekova, predviđa da pacijenti o trošku Fonda dobijaju inovativne terapije, ali samo ukoliko se ispoštuje procedura koju nalaže RFZO, a to podrazumeva odobrenje Etičkog odbora i konzilijum tri lekara“, objašnjava za Nova.rs dr Aleksandra Kadić, internista – reumatolog na ovom Institutu.

Nova S

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja direktoru Radunoviću je naložila da se ponovo izglasaju članovi Etičkog odbora.

Pročitajte još:

„Kada me je smenio, napisao je ko će biti članovi Odbora, održao Stručni savet, izvršio pritisak na ljude i proturio svoje članove. Sve smo tada prijavili inspekciji, kada su naložili da Stručni savet mora biti formiran nezavisno od direktora. On je međutim ponovo 20. septembra sazvao sastanak Stručnog saveta, a doktorka koja je njegova zamenica, predlagala je članove Etičkog odbora. Iako je većina članova Saveta bila uzdržana, kada se sve završilo, pravnik je dao tumačenje, nekom čudnom matematikom, da time što su bili uzdržani, znači da su prihvatili predloge imena odbora. Neverovatno!“, naglašava doktorka Kadić.

Lekari Instituta ponovo su prijavili nepravilnosti imenovanja članova Etičkog odbora Ministarstvu zdravlja i sada čekaju odgovor inspekcije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktor je, navode zaposleni, imenovao pet članova, od kojih je samo jedan subspecijalista reumatolog, dok su ostali članovi klinički lekar, viši fizioterapeut i dvoje mlađih opštih internista sa nedovoljnim radnim iskustvom za donošenje odluka o „off label“ lekovima, objašnjava naša sagovornica.

Komunikacija isključivo putem interfona

Sa direktorom povodom ovog, ali i svih drugih problema, zaposleni od nedavno ne mogu da komuniciraju.

„Od kako smo letos krenuli sa protestima i predali ministarsvu peticiju za njegovu smenu, ‘blindirao’ je svoj kabinet. Na ulazu u zajednički prostor, koji spaja ulaze u biblioteku, kabinet direktora i glavne sestre, postavio je savremene kamere sa interfonom. Čak se i komunikacija sa direktorovom sekretaricom obavlja skoro isključivo putem interfona”, pričaju lekari.

Foto: Nova.rs

Oni su onemogućeni da šalju pacijente i na skener, jer direktor ne zapošljava radiologa.

„Iako je u Institutu instaliran novi skener još u januaru ove godine, do danas nije pušten u rad. Na skeneru nema ko da radi zbog loše kadrovske politike. Iako je v.d. direktora od strane ministarstva dobio odobrenje za zaposlenje više lekara u službi radiologije, nije zaposlen nijedan lekar koji poznaje rad na skeneru. Zbog mnogobrojnih problema sa kojima se suočavamo u svakodnevnom radu, a istovremeno ulažemo veliki napor da pacijenti budu redovno i adekvatno zbrinuti i pritom ne dobijamo zvaničan odgovor, ni reakciju nadležnih institucija, primorani smo da uskoro stupimo u štrajk, ali i da nastavimo sa protestima, sve do smene v.d. direktora prof. dr. Gorana Radunovića”, naglašavaju zaposleni.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarstvo se ne oglašava

Podsetimo, doktor Ivica Jeremić sa reumatologije, rekao je još u julu za naš portal da su zaposleni na ovom Institutu protest organizovali nakon niza podnetih žalbi nadležnima, od resornog ministarstva, preko Vlade Srbije do predsednika države, ali da odgovor nisu dobili.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, nakon žalbe zaposlenih, kako saznajemo, bila u poseti Institutu i razgovarala sa direktorom Radunovićem, ali epilog tog razgovora zaposlenima do danas nije poznat.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Takođe, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Radica Ilić, istakla je ranije da zaposleni na Institutu za reumatologiju već duže vreme trpe mobing i da „sada konačno imaju dokaze da tuže direktora te ustanove“.

Naš portal objavio je audio snimak na kome se čuje kako direktor Goran Radunović viče i vređa medicinsku sestru. Zaposleni tvrde da već mesecima trpe mobing i maltretiranje na različite načine, što on uporno demantuje, dok lekari napuštaju ovu ustanovu, a ministarstvo i Vlada “okreću glavu“.

Na naša pitanja o imenovanju novog Etičkog odbora, uvođenja video nadzora, interfona i drugih problema, koje navode zaposleni, v.d. direktor prof. dr Goran Radunović, nije odgovorio do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Lekari i tehničari i dalje masovno odlaze iz Srbije: Da li se sa novom ministarkom nešto promenilo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar