Protest zaposlenih sa Instituta za reumatologiju ispred Ministarstva zdravlja Foto:Anđela Vučićević/Nova.rs

Nekoliko desetina zaposlenih na Institutu za reumatologiju okupili su se danas nešto posle 15 sati ispred Ministarstva zdravlja, odakle traže smenu direktora Gorana Radunovića.

Kako javlja reporterka Nova.rs sa terena, okupljeni su nakon govora stigli ispred Vlade Srbije ,a zahtev za smenu Radunovića je predat.

Za to vreme okupljeni su ispred zgrade zviždali

Protest zaposlenih sa Instituta za reumatologiju ispred Ministarstva zdravlja Foto:Anđela Vučićević/Nova.rs

Predsednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Radica Ilić pružila je podršku zaposlenim koji danas protestuju, upućujući kritiku svim drugim sindikatima u zdravstvu koji ćute na nasilje koje trpe kolege Instituta za reumatologiju.

Ona ističe da je sramno da nakon audio snimka koji je, kako kaže, čula gotovo svaka osoba u državi, a u kom direktor Radunović vređa, preti i viče na medicinske sestre, sindikati u zdravstvu ne reaguju.

„Čemu služe sindikati i udruženja?“

„Mi smo ljudi sa dostojanstvom, obrazovanjem, zvanjem“

Ističe da su dešavanja na Institutu za reumatologiju „bruka i sramota Ministarstva zdravlja i sve do jednog političara – i pozicije i opozicije“

Dr Aleksandra Kadić okupljenima ispred Ministarstva zdravlja rekla je da je nekoliko zaposlenih održalo sa ministarkom Grujičić sastanak.

Očekuju da uskoro iz ministarstva saopšte svoju odluku, nakon što su saslušali zaposlene

Dr Ivica Jeremić kaže za portal Nova.rs da su zaposleni na tom Institutu protest organizovali nakon niza podnetih žalbi nadležnima, od resornog ministarstva, preko Vlade Srbije do predsednika države, ali da odgovor nisu dobili.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, kako kaže Jeremić, nakon žalbe zaposlenih bila u poseti Institutu i razgovarala sa direktorom Radunovićem, ali epilog tog razgovora zaposlenima nije poznat.

Nakon njene posete, dodaje naš sagovornik, nekoliko inspekcija bilo je u Institutu tokom prošle nedelje.

Ishod zaposleni još uvek ne znaju.

Kako kaže Jeremić, dobili su „neko obećanje“ da će se ministarka Grujičić danas tokom protesta obratiti zaposlenima

Podsetimo, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Radica Ilić istakla je ranije da zaposleni na Institutu za reumatologiju već duže vreme trpe mobing i da „sada konačno imaju dokaze da tuže direktora te ustanove“.

PROČITAJTE JOŠ

Naš portal obajvio je audio snimak na kome se čuje kako direktor Instituta za reumatologiju viče i vređa medicinsku sestru.

Zaposleni tvrde da već duže vreme trpe mobing. Direktor to demantuje. Prigovori su napisani, a poslat je i dopis Ministarstvu zdravlja.

***

BONUS VIDEO: Radnici klinike Dr Laza Lazarević kreću u protestnu šetnju ka Vladi Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare