Foto: Nova.rs, DS

Vratite srpskoj medicini dostojanstvo, zaposlite lekare i izbacite politiku iz zdravstvenog sistema, ujedno bi mogla biti poruka lekara novoj ministarki zdravlja prof. dr Danici Grujičić, čiji je izbor na ovo mesto bio očekivan, jer se među kandidatima isticala kao favorit. Međutim, profesorka Grujičić i pored impresivne lekarske karijere u kojoj objedinjuje neuroonkološku hirurgiju, hiljade uspešno operisanih pacijenata sa najtežim oboljenjima, rukovođenje Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije, deo javnosti okrenula je protiv sebe, brojnim kontroverznim izjavama u kojima nije podržala vakcinaciju protiv korone, ali je i negirala postojanje samog virusa kovid-19, što joj mnoge kolege ne mogu zaboraviti.

Pročitajte još:

Naime, doskorašnji ministar, za kojeg smo dugo verovali i da će biti doživotni, dr Zlatibor Lončar, po mišljenju kolega lekara, doveo je srpsko zdravstvo na ivicu propasti, koje će, ako ga samo neko takne završiti u provaliji ili ga možda zgrabi za rukav, povuče nazad i vrati na sigurno tlo. Šta će od toga učiniti nova ministarka zdravlja, ne znamo, ali kolege za nju imaju poruke, od kojih bi mogla da krene misija spašavanja.

Vratite lekarima dostojanstvo i vratiće se poverenje pacijenata

“Iskrena da budem, bila sam u šoku kada sam čula da je profesorka postavljena na mesto ministarke. Ona, koja je negirala kovid i smrtnost naših kolega, sada je ministarka. Veliko je pitanje da li će nešto uspeti da promeni u našem zdravstvu, a ono što je po mom mišljenju najvažnije, je odnos prema lekarima. Došli smo u situaciju da smo jedni drugima neprijatelji. Imamo grupe lekara koji recimo negiraju virus kovida, protive se vakcinaciji i zvaničnoj medicini, a sa druge strane imamo obolele građane i pune bolnice. Ne znamo više kako da se ponašamo, a zbog naših neslaganja, pacijenti nam sve manje veruju. Ne znam u kom pravcu će ići naše zdravstvo, ali odnos prema zdravstvenoj struci mora da se menja, hitno”, kaže za “Novu” dr Tatjana Vešović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zaustavite odliv mladih lekara u inostranstvo

“I dalje nas napuštaju lekari i medicinske sestre. Naši najbolji doktori, studenti medicine odlaze iz zemlje, jer su možda ucenjeni radnim mestom, odnosno članskom kartom. Moramo da unapređujemo status lekara. Kada nekoga na rukovodećem mestu kritikujemo taj treba da se zapita o svojim postupcima i da nešto promeni, a ne da sankcioniše one koji se žale. Tako se nikada ništa neće promeniti, dok god nemamo iste šanse jer smo diskriminisani političkim opredeljenjem”, naglašava dr Vešović.

Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, tabla
Foto: N1

Isključite politiku iz zdravstva

“Ministarka Grujičić bi trebalo da isključi politiku i politički angažman iz zdravstva, ako planira bilo šta da menja. U ovom društvu, ako niste na strani vlasti, vi ste blokirani. Očekujem od ministarke da na prvom mestu bude lekar i da radi u tom pravcu, a da zanemari politiku. Očekujem da prestanu ucene u zdravstvu i da puste ljude da samo rade svoj posao. Imamo opreme, imamo ustanove, ali moramo početi da ulažemo u ljude. Džaba nam sve, ako nema stručnosti, ako nema ko da nas leči”, kaže doktorka Vešović.

Foto:Goran Srdanov/Nva.rs

Da radi u ministarstvu kao što je i u bolnici

Među kolegama, ima onih koji pozdravljaju postavljanje profesorke Grujičić na mesto ministarke, a poručuju joj da nastavi kao što je i do sada, samo da svoje znanje i vredan rad primeni na vođenje celokupnog srpskog zdravstva.

“Dana je odličan, vrhunski lekar. To je žena na koju uvek možete da se oslonite i privatno i poslovno. Više puta sam je zvao za neke konsultacije, za pomoć i uvek bi mi govorila: ‘Dođi u sedam ili osam uveče na kliniku, pa ćemo videti šta je problem’, iako je ona na klinici od šest sati ujutru. Umela je dane da provodi u bolnici, da uopšte ne ide kući, da spava na poslu. To je posvećenst radu, kakva se retko viđa, a verujem da će taj isti entuzijazam preneti sad u ministarstvo. Dana je pre svega dobar čovek, a onda i fenomenalan lekar, hirurg, rukovodilac ustanova. Pričala je da joj je jedna od misija bila da obučava mlade lekare, koji će je jednog dana naslediti. Verujem da će oni koje je do sada osposobila za rad, da preuzmu posao u bolnici i pacijente, da za njih ne mora da brine, jer ih ostavlja u sigurnim rukama, kad pređe u ministarstvo”, kaže za “Novu” dr Momčilo Moma Jakovljević, hirurg.

Danica Grujučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Hitno zaposlite lekare sa biroa

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije nadaju se da će sa dolaskom nove ministarke zdravlja, konačno, posle pet godina, biti primljeni na razgovor o gorućim problemima u srpskom zdravstvu.

“Bio bi red, da posle pet dugih godina, budemo primljeni na sastanak u ministarstvo. Jedini sindikat strukovnih lekara Srbije za sve ove godine, Lončarovog ministrovanja, nije dobio priliku da se čuje u ‘glavnom štabu’ naše medicine. Nadamo se, takođe da će nova ministarka napraviti diskontinuitet u odnosu na ono što je uradio odlazeći ministar Lončar. Ono što je najvažnije je, da ukine Komisiju za racionalizaciju zapošljavanja, da hitno odobri davanje specijalizacija i da se što pre zaposle lekari sa biroa. Najvažnije je da ova zemlja konačno dobije lekare u svim ustanovama, ne samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, već u svim gradovima u kojima je ogroman deficit zdravstvenih radnika. Kad to reši, za početak, onda treba da reši pitanje plata, toplih obroka, regresa i ostalih problema koji muče kolege u zdravstvu, a koji su se nagomilali u prethodnih osam godina, od kako Lončar upravlja”, kaže za “Novu” anesteziolog dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Zašto nemam poruku za Danicu Grujičić

“Za doktorku, koja se vakcinisala dve godine posle početka pandemije koronavirusa jer je čekala rusku vakcinu, nemam poruku, ni pitanje, a ni komentar na njeno postavljanje. Izabrana je da bude privremena ministarka u novoj, privremenoj Vladi, a u svom resoru neće ništa stići da učini, ni da promeni, čak i ako bude želela i imala tu slobodu. Ovo će biti skraćeni mandat Vlade, kao što je i predsednik Vučić najavio. Jedino što će Dana Grujičić dobiti, je još jedna bitna stavka u radnoj biografiji, a mi, kolege, građani, pacijenti, ni ovaj put od ministarstva zdravlja nećemo dobiti ništa”, kaže za “Novu” dr Dejan Žujović, pulmolog.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare