Prve prirodno začete četvorke u Srbiji Irina, Inda, Iris i Ina Gaćeša koje su se rodile prošle godine, prevremeno u 28. nedelji trudnoće, proslavile su prvi rođendan. Njihovi ponosni roditelji mama Marija i tata Đorđe koji su ekipu Nova.rs više puta ugostili u svom toplom domu u beogradskom naselju Krnjača, kažu za naš portal da su sanjali ovaj dan. Devojčice su se krstile, kao i njihova starija sestra Iskra (4), a roditeljima je jedina želja da Irina, koja je po rođenju dobila dijagnozu oštećenja mozga, bude dobro.

Prošle godine na Veliki petak, Marijin i Đoletov život promenio se iz korena –  dobili su četvorke.

„Na taj tužni praznik za sve pravoslavce, ja sam rodila četiri devojčice. Vaskrs nam je podario ovo blago, a ove godine, na dan njihovog rođenja, proslavili smo četiri rođendana i pet kršenja. Od ovoga nema veće sreće“, kaže mlada mama Marija.

Foto: Alkom – Aleksandar Rakić

Marija se priseća tog Velikog petka i te neizvesnosti kada je porođaj počeo.

„To je veoma važan dan za nas. Kad se samo setim tog Velikog petka, te brige i neizvesnosti da li će biti dobro pošto su se rodile mnogo pre termina… Jako je bilo teško. Bogu hvala, sve se dobro završilo i dočekali smo da napune godinu dana. Godina je bila nikada duža i nikada kraća. Neverovatno koliko je brzo prošla. Čini se da je sve trajalo i da nikada neće proći, a proletelo je“.

Foto: Alkom – Aleksandar Rakic

Sada im je najveća briga Irina koja je po rođenju imala oštećenje mozga. Marija kaže da će tek od bebine treće godine znati šta se dešava sa njenim zdravstvenim stanjem, a do tada im preostaje samo da čekaju i da se mole.

Pročitajte još:

„Tada bi simptomi trebalo da se otkriju, ako ih bude bilo. Takvi su problemi sa finom motorikom, pamćenjem, zatim slaba koncentracija, a nažalost, može da bude i  cerebralna paraliza. Ponašamo se kao da je sve u redu sa njom, ne želimo da je sažaljevaju, jer su joj za oporavak potrebni samo ljubav i rad“, kaže ova mama.

Foto: Alkom – Aleksandar Rakic

Sve devojčice lepo rastu, dobro napreduju, a Ina i puzi.

„Sve kažu ‘tata’, a nijedna neće da izgovori ‘mama’. Pričaju i ‘baba, deda’, a Iskru zovu Dada. Ina priča ‘ne’, jer joj stalno govorimo: ‘Ina, ne!’ kada se penje na ostale bebe dok puzi. Vežbamo, rastemo, nemoguće su sada, teže ih je presvući, ali je konačno došao period kada uživamo u njima i nema puno stresa“.

Foto: Alkom – Aleksandar Rakic

Iako su za godinu dana male, konačno je došao period kada nema toliko stresa, kaže Marija.

„Možemo da se opustimo i uživamo u roditeljstvu. Imamo sada i pauzu između ručka i menjanja pelena“.

Foto: Alkom – Aleksandar Rakic

Marija i Đorđe Gaćeša su nakon dolaska svojih ćerki sa Instituta za neonatologiju prošle godine, uspeli da ujedine dobre ljude koji su shvatili da je porodicama poput njih potreban vetar u leđa. Zahvalni su svima koji su pomogli ne samo njima, već i drugim porodicama.

To su pojedinci i kompanije koje su im obezbedile dohranu i pelenu.

Foto: Alkom – Aleksandar Rakic

„Ništa nam nije teško i sve više uživamo u njihovom odrastanju i našem roditeljstvu, iako dnevno promenimo i do 40 pelena. Iskra je ta koja pomaže u svemu, probudi se ujutru, poljubi sve četiri sestre, stavi ih u krilo, a onda hoće i da im da vode, da ih nahrani“, kaže Marija, dodajući da u kući fali jedan brat da jednog dana, kada poraste, čuva starije sestre.

„Želja nam je i molimo Boga da dobijemo i sina ili blizance, voleli bismo da nam se i to ostvari. Porodica i deca čine ovaj svet lepšim, a nama će Vaskrs uvek biti najlepši praznik“, ističe Marija za naš portal.

BONUS VIDEO: Život sa četvorkama u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar