Foto: Printscreen/Instagram/28jun

Milosava Popović je majka koja je posvetila svaki budni trenutak poslednjih 40 godina brizi o svoja dva sina, Žarku i Branku, obojica sa teškim posebnim potrebama. Njihovom domu u Trsetenici, blizu Obrenovca, nedostaje čak i osnovnih potrepština poput struje i tople vode, što dodatno otežava njihove izazove, objavila je humanitarna organizacija "28. jun".

I pored njene neizmerne posvećenosti, teret na Milosavi je ogroman. Skoro da ne spava, njeno iscrpljenje je opipljivo dok se brine o svakom aspektu nege svojih sinova – kuvanje, čišćenje, kupanje i oblačenje. Njene sopstvene fizičke i emotivne potrebe su potisnute dok se nesebično brine o njihovima.

Sa prolaskom godina, izazovi samo rastu. Žarko i Branko, sada odrasli muškarci, zahtevaju skupu medicinu pored stalne nege. Njihova stanja im uzrokuju ogroman bol, a Milosava svakodnevno svedoči njihovoj patnji, osećajući se potpuno bespomoćno pred njihovim neumoljivim borbama.

Trošno stanje njihovog doma samo dodaje na njenom teretu. Kupatilo, gde ih ona kupa, je ruševina, sa pločicama koje padaju sa zidova i tušem koji jedva funkcioniše, nedovoljno opremljeno da zadovolji njihove posebne potrebe. Svaki zadatak, svakim danom postaje sve veće mučenje u okruženju koje nema sluha za njene probleme.

View this post on Instagram

A post shared by 28. Jun (@28jun)

Teret na Milosavi postao je nepodnošljiv nakon što je njen suprug, veteran, preminuo pre nekoliko godina. Ona nije samo tugovala za njegovim gubitkom, već je preuzela odgovornost da se brine o njemu u njegovim poslednjim danima. Sada, sa ograničenim resursima i bez ikoga da podeli teret, suočava se sa svakim danom sa teškim srcem i bolnim udovima.

I dok komšije pružaju povremenu pomoć, daleko je to od dovoljnog da ublaže situaciju porodice. Milosavin skroman prihod jedva pokriva osnovne potrebe, ne ostavljajući prostora za popravke ili poboljšanja njihovog doma. Njihovi vapaji za pomoći ostaju bez odgovora od strane sistema koji bi trebao da ih podržava, ostavljajući ih osećajem napuštenosti i zaboravljenosti.

PROČITAJTE JOŠ

Danas, Milosava, Žarko i Branko se drže zajedno u svojoj borbi, znajući da imaju jedni druge, ali osećajući teret njihove izolacije i očaja. Njihovi suzni vapaji za pomoć odjekuju u praznim prostorima njihovog propadajućeg doma, jezivo podsećajući na patnju koju podnose oni koji su napušteni od strane društva. Hajde da se pobrinemo da majke poput Milosave, tihe heroine iza scene, ne budu prepuštene da same nose svoj teret.

Hajde da zajedno stojimo uz njih i pružimo im podršku i saosećanje koje tako očajnički trebaju, osiguravajući da nikada ne budu zaboravljene ili napuštene u njihovim najmračnijim trenucima potrebe.

• Credit Card: https://www.28jun.org/donate

• PayPal: https://www.paypal.me/28jun

• SMS: Pošalji 1 na 1733

• Dinarski račun: 
325950070019861430 
OTP Banka
Dodati šifru plaćanja 288 ili 287

• Bank Transfer Austria (EU):
Name: Humanitäre Organisation 28.Jun
IBAN: AT372011184561424300
SWIFT(BIC): GIBAATWWXXX

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar