Foto: Shutterstock

U danima posle nezamislive tragedije u školi “Vladislav Ribnikar”, u javnosti se sve češće govori kako nam je sada svima potrebna empatija. Osnovci iz škole na Mirijevu daju dobar primer generacijske solidarnosti, a njihov potez vredan je pažnje i svake pohvale. Oni su zajedno sa svojim nastavnikom srpskog jezika pripremili predstavu, koju su u školskoj sali odigrali za roditelje i prijatelje, a sav prihod usmerili su za lečenje školskog druga.

Mali maturanti iz škole “Despot Stefan Lazarević” sa Mirijeva, položili su “ispit zrelosti” i pre zvaničnog polaganja male mature.

Oni su shvatili koliko svojim zalaganjem mogu da “poprave” stvari i pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

Cilj im je bio da prikupljanjem novčanih sredstava, svom školskom drugu pomognu da ode na lečenje.

U saradnji sa nastavnikom spskog jezika Vladimirom Banićem, pripremili su pozorišnu predstavu, koju su prošlog vikenda u svojoj školi odigrali u čak dva termina i donacijama koje su dobili, približili se ispunjavanju cilja.

“Predstava je bila planirana i pre ove tragedije u Ribnikaru. Napravili smo jednu savremenu antičku burlesku “Nevolje na Olimpu” u kojoj su antička božanstva predstavljena u modernom svetu. Ideja nam je bila da od prodaje ulaznica i donacija prikupimo novac za lečenje našeg učenika. Lomili smo se da li je u ovom trenutku, kada se desila tragedija, uopšte prikladno da igramo predstavu. Ipak, deca su shvatila da je potrebno da pokažemo plemenitost, jer je njihovom drugaru potrebna pomoć, tako da smo odigrali predstavu, a s novcem koji smo prikupili skoro smo došli do cilja“, rekao je profesor Banić ne krijući zadovoljstvo.

Antička drama na savremeni način, u izvođenju osnovaca sa Mirijeva, odigrana je 19. i 20. maja u svečanoj školskoj sali, a njihov profesor kaže, da su reakcije publike bile odlične, te da će narednog vikenda najverovatnije odigrati i drugu reprizu.

Profesor Banić dodaje i da su sva deca koja su učestvovala u radu predstave pokazala veliku profesionalnost, ali pre svega posvećenost humanitarnom karakteru, kako bi obezbedili što više sredstava za svog druga.

“Deca su bila angažovana u svim segmentima. Osim članova dramske sekcije koji su bili direktno na sceni, tu je bilo i dosta dece koja su učestvovala u svim ostalim procesima organizacije. Ponosan sam na nih, jer im ništa nije bilo teško, a sve se dešavalo u periodu kada su imali mnogo redovnih školskih aktivnosti i takmičenja iz brojnih predmeta. Pored svega toga, predstava je uspela, tražila se karta više, a kod njih sam video tu želju da budu solidarni i da pomognu svom drugu”, utisak je profesora Vladimira Banića.

U školi je paralelno sa predstavom organizovan i humanitarni bazar na kome su se prikupljala sredstva za lečenje bolesnog dečaka.

Profesor Vladimir Banić, najavio je da će biti održana i druga repriza predstave “Nevolje na Olimpu”, kao i da su deca zainteresovana da i u narednom periodu učestvuju u projektima humanitarnog karaktera.

BONUS VIDEO: Sportisti u humanitarnoj akciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare