Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Ne možemo pobeći od streptokoka jer ona je svuda, kruži oko nas već decenijama i nije smrtonosna, međutim ova bakterija iz grupe A može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje kod oslabljenih imuniteta. Kovid je dve godine potiskivao sve druge viruse i bakterije i oni sada napadaju mnogo jače nego ranije, a naši organizmi su neotporni, iscrpljeni koronom i nespremni da se brane, zbog čega je u Velikoj Britaniji došlo do smrtnih ishoda kod dece, objašnjava za Nova.rs dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Pročitajte još:

Streptokok je respiratorna infekcija, veoma česta bakterija, koja se prenosi kapljično (govorom, kašljem, kijanjem…) i dodirom, a epidemiolog naglašava da je jedina mera zaštite – potpuna izolacija.

“U pitanju je klica koje ima svuda i stalno, pa se od nje možemo zaštititi samo izolacijom od drugih ljudi, potpunim izbegavanjem kontakata. Ova klica je uzrok šarlaha i gnojne angine. Izlučuje endotoksin koji oštećuje krvne sudove i ispoljava se šarlahnom ospom, pa je tako prepoznajemo. Streptokoka može da dovede do pojave gnojnica, upale kože i unutrašnjih organa, ako se antibiotska terapija ne uzme na vreme. Ako je dete osetljivo na taj toksin, javiće se i šarlah. Razlog što pedijatri daju antibiotike kad deca imaju gušobolju je upravo streptokok, da se zaštite od komplikacija ove bakterije, koja dovodi do reumatske groznice, do upale srčanih zalistaka i upale bubrega“, kaže dr Radovanović.

Tokom dve godine pandemije, kovid je potisnuo druge viruse i bakterije, koje sada mnogo snažnije napadaju ljudski organizam, oslabljen koronom, naglašava epidemiolog.

BIVALENTNA VAKCINA. Kada stiže bivalentna vakcina protiv korone, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Zoran Radovanović Foto: Nova S

„Od šarlaha se nekada umiralo, ali danas se ta bolest ne smatra tako opasnom. Mi smo 1928. imali poslednji put veliku smrtnost dece od šarlaha, ali od tada je bolest sve blaža. Međutim reumatska groznica koju izaziva streptokok grupe A, dovodi do upale srčanih zalistaka i ona je češća, pa su mladi ljudi ranije umirali od srca, ali retko. Deca u Velikoj Britaniji, koja su preminula, imala su streptokoknu infekciju, gnojnu anginu i šarlah, a spekuliše se da su i druge infekcije bile uključene. Deca su možda imala kovid ranije, pa im je imunitet bio slab i ova baktertija se onda maksimalno iskomplikovala, a njihov organizam bio je neotporan. Pre nekoliko meseci na Zapadu se širila žutica među decom, od koje su mnoga umrla. To je takođe blaga bolest, pa se postavlja pitanje šta se tu desilo. Bilo je vrlo neobično. Sada u prirodi kruži mnogo ‚tridemija‘, to zbnači više epidemija istovremeno, jer još imamo grip, respiratorne viruse i kovid, koji je napravio haos. Sad kada se kovid povlači, ostavlja nam ‚pobesnele‘ druge viruse i bakterije, koje su ‚gladne‘“, upozorava dr Radovanović.

Širenje streptokoka je veoma brzo i lako.

Streptokoka, virus, infekcija
Foto: Shutterstock

„Prenosi se kapljicama, prljavim rukama, fizičkim dodirom, bliskim kontaktom. Prema krvnoj slici određuje se da li je nešto bakterijska ili virusna infekcija. Kada nastupi infekcija streptokokom, na krajnicima se pojave beli čepovi, bele tačke. Ako pacijent guta i pročisti grlo, a one su i dalje tu, znači da imaju streptokok. Ova bakterija je vrlo osetljiva na penicilin, koji se inficiranima najčešće i daje”, kaže doktor Radovanović.

Naime, gužve u čekaonicama domova zdravlja i dečijih bolnica širom Srbije sve su veće iz dana u dan, upravo zbog respiratornih infekcija, među kojima je streptokok najčešća.

„Sezona je respiratornih infekcija i svake godine u ovo vreme imamo velike gužve u domovima zdravlja. Deca masovno imaju streptokoku koja se izoluje brisom iz grla, ali je ona iz grupe B, još nismo imali nijedan slučaj iz grupe A. Ova bakterija prepoznaje se najčešće po jakim bolovima u grlu, otežanom gutanju, visokoj temperaturi i neprijatnom zadahu. Prenosi se kapljično i praktično je nemoguće zaštititi se”, objašnjava za Nova.rs pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnik Službe pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević” na Čukarici.

Usled ove zaraze, kaže dr Dragan Miljković, dolazi do pojave visoke temperature, bolova u grlu, toliko snažnih da kada zaraženi guta tečnost ili hranu oseća kao da mu kroz grlo prolaze žileti.

Foto: Shutterstock

“U pitanju je beta-hemolitički streptokok grupe A, koji napada gornje respiratorne puteve, a cilj su mu krajnici. Ova bakterija može biti vrlo opasna. Kod nas u zemlji zastupljena je bakterija streptokok grupe B, a bakterije iz obe grupe izoluju se pomoću brisa iz grla. Tako se identifikuje infekcija, a dodatno je obavezno da pacijent uradi CRP i krvnu sliku”, objašnjava za Nova.rs dr Miljković, specijalista Opšte medicine.

Podsetimo, u Velikoj Britaniji osmoro dece umrlo je nakon što im je dijagnostikovana zaraza streptokokom A.

Poslednja žrtva je učenik osnovne škole Morelands u Hempširu, a invazivni oblik bakterijske infekcije streptokokom A proširio se Ujedinjenim Kraljevstvom tokom poslednjih meseci.

Simptomi infekcije bakterijom streptokoka:

Bolovi u grlu
Otežano gutanje
Visoka temperatura
Neprijatan zadah

Osip na koži
Bolovi u mišićima i zglobovima
Učestalo mokrenje
Smanjen apetit

Letargija

Terapija (i saveti lekara):

Antibiotik

Lokalna toaleta usne duplje

Septolete za grlo

Povidon jod

Troprocentni hidrogen

Propolis

Polivitaminska potpora (uzimanje vitamina)

Redovna ishrana

Spavanje,i odmor

Moguće posledice streptokoke grupe A:

Oštećenje bubrega, zglobova, srčanog mišića i zalistaka

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare