Foto:Opština Svrljig; MUP Srbije

Kiša koja od sinoć neprestano pada na jugu Srbije dovela je do izlivanja Pravačke reke u Svrljigu koja je poplavila šezdesetak domaćinstava. Iz tog razloga proglašeno je vanredno stanje u naselju Svrljig kao i u selima Merdželat i Niševac.

Usled obilnih kišnih padavina, došlo je do izlivanja bujičnih potoka na teritoriji opštine Svrljig, saopštio je MUP. Kako su naveli, voda se izlila u oko 40 domaćinstava.

U rejonu kod donje pijace, kako je saopšteno, izlila se Pravačka reka u naselju Svrljig.

Foto:Opština Svrljig

U saopštenju je navedeno i da je jedno lice je evakuisano i više komada sitne stoke, kao i da sedam vatrogasaca-spasilaca sa pet vozila i dve pumpe vrši obilazak terena, prate stanje vodostaja i po potrebi vrše crpljenje vode, prenosi N1.

Nevreme Svrljig Foto: MUP

Miroslav Marković, predsednik opštine Svrljig kaže da je voda noćas počela da se povlači ali da su usledile nove kiše koje su dodatno zakomplikovale situacije.

„Najviše poplavljenih kuća je na području samog naselja Svrljig, voda je ušla u nekoliko domova i u selu Merdželat dok su u Niševcu ugroženi ekonomski objekti. Takođe, bujica je odnela i jedan most.  Na ovim područjima je proglašeno vanredno stanje,  vatrogasno spasilačke jedinice Uprave za vanredne situacije su evakuisale jednu nepokretnu ženu. Takođe, pripadnici ove službe su spasili i dosta stoke koje je voda ugrozila“, objašnjava Marković.

Nevreme Svrljig Foto: MUP

Opštinski štab za vanredne situacije je u neprestanom zasedanju  radi praćenja situacije i preduzimanja mera radi zaštite stanovništva ali u ovom trenutku situacija je komplikovana jer nove padavine utiču na povećanje vodostaja bujičnih potoka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare