Lažna patronažna sestra Melisa Foto:Shutterstock/Facebook

Osim što je trudnice putem društvenih mreža i različitih reklama, vrbovala u svoj “Kluba beba, trudnica i mama”, kao i u školice roditeljstva i na brojne panele o odgoju novorođenčadi, samoproklamovana patronažna sestra Melisa Osmanović iz Niša, brojeve telefona i lične podatke ovih, u to vreme budućih majki, prosleđivala je u štab Srpske napredne stranke, u periodu pre parlamentarnih izbora, u decembru 2023. godine.

Na društvenim mrežama i javnim događajima, predavanjima, seminarima, panelima, Melisa se predstavljala kao patronažna sestra, iako nema licencu za ovaj posao, a isticala je da radi u Univerzitetskom kliničkom centru Niš i privatnoj poliklinici “Lajf impuls”, ustanovama čiji su direktori za naš portal, ali i na mrežama, porekli da je njihova zaposlena.

Melisa je, naime, još 2016. osnovala “Klub beba, trudnica i mama”, a kako kažu naše čitateljke, a njene bivše članice, aktivnosti ovog udruženja finansirao je grad Niš.

„Prodala je moje podatke SNS-u“

“Osnovni problem je što ona nema licencu, a žene uči kako da povijaju bebe, obrađuju pupak i tome slično. Uz to nas je slagala da radi u Kliničkom centru i u privatnoj poliklinici ‘Lajf impuls’. Ipak, ono što me je najviše razbesnelo je što je moje podatke prodala SNS-u”, kaže za Nova.rs Marija Stanković iz Niša, koja je jedno vreme bila članica Melisinog kluba.

Marija Stanković Foto: Privatna arhiva

U vreme pre parlamentarnih izbora, koji su održani u decembru 2023, Mariju su pozvali iz štaba gradonačelnice Niša.

“Pitali su me da li ću glasati za SNS. Šokirala sam se! Kakav bezobrazluk, bezobzirnost, bahatost. Odakle njima pravo da me zovu i pitaju tako nešto. Pitala sam ih kako su došli uopšte do mog broja, a odgovorili su mi, bez ustezanja, da im je Melisa ustupila brojeve žena koje su njene članice”, revoltirano priča Marija.

Melisa Osmanović, lažna patronažna sestra Foto: Facebook

Nakon ovog telefonskog razgovora, pozvala je Melisu, kako bi se uverila u reči osobe iz Srpske napredne stranke.

Pročitajte još:

“Javila mi se i ništa nije porekla. Njoj je to valjda bilo normalno. Otvoreno mi je rekla da im je prosledila moj broj. Nečuveno! Nakon toga me je blokirala”, kaže Marija.

Institucije klinički mrtve

Ljuta i razočarana, obratila se odmah nadležnim institucijama, ali je svuda naišla na zatvorena vrata.

Darko Glišić, Miloš Vučević, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i Andrija Mandić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Odmah sam pozvala poverenika, koji mi je rekao da nema ovlašećenje da reaguje. Potom sam podnela i krivičnu prijavu, koju je tužilaštvo odbacilo bez obrazloženja. Učinila sam sve što sam mogla institucionalno, ali niko od nadležnih nije postupio po zakonu. Moguće je da su iz tužilaštva krenuli nešto da rade, možda su i obavili razgovor sa njom, to ne znam, ali znam da su prijavu odbacili”, naglašava naša sagovornica.

Dokument Foto: Privatna arhiva

Žene koje su bile članice, smatraju da je Melisa u zamenu za prikupljanje glasova, od grada Niša dobila sredstva za pokretanje svog Kluba.

“Rekli su joj iz grada da ako dobije novac iz budžeta, moraju dobiti nešto zauzvrat. To je u Nišu inače praksa sa nevladinim organizacijama. Ako od grada dobiju finansije, onda ih drže u šaci. Ona je u zamenu za sredstva prosledila sve naše brojeve telefona i lične podatke”.

Melisa Osmanović, lažna patronažna sestra Foto: Facebook

Naime, na panelima koje je Melisa organizovala, na temu trudnoće, patronaže, odgoja beba, neretko je, kažu ove žene, u publici sedela i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Dragana Sotirovski Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

“To što su u publici često sedele gradonačelnica i njena zamenica, govori sve o vezi koju Melisa ima sa SNS i gradskom upravom”, kažu naše sagovornice.

Izmislila da je radila u zdravstvenim ustanovama

Podsetimo, Melisa Osmanović nikada nije radila u zdravstvenoj ustanovi, a od 2016. godine drži kurseve za odgoj beba i vežbe za trudnice, kao patronažna sestra, iako nema licencu.

Dokument Foto: Privatna arhiva

“Melisa ne radi kod nas, niti je ikada radila u našoj bolnici. Ta žena ima neko udruženje i nešto radi sa trudnicama, to je sve što znam. Zvala me je nekoliko puta, pre više godina, da gostujem negde sa njom, da pričam o porođajima, ali sam odbijao. Poslednji put je, sećam se, organizovala neki sastanak, pa je od mene tražila da joj ‘obezbedim’ predavače. Bože sačuvaj, da ja privatnom licu obezbeđujem predavače u ime klinike, pa to nema nigde na svetu. Od tada me nije više kontaktirala”, rekao je za Nova.rs dr Dejan Mitić, direktor niškog porodilišta, nakon Melisinih izjava da je zaposlena u UKC Niš.

Takođe, u poliklinici “Lajf impuls”, kažu da Melisa nikada nije bila deo njihovog medicinskog tima.

Na naša pitanja o poslovanju Melise Osmanović, radu sa trudnicama i bebama, a bez licence patronažne sestre, ali i o finansiranju od strane grada i saradnji na prikupljanju glasova za SNS, iz Ministarstva zdravlja, kao ni iz Uprave grada Niša, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Jesmo li u Hrvatsku izvezli lažne medicinske sestre?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar