Lažna patronažna sestra Foto: Facebookč Privatna arhiva

Vežbe za trudnice, povijanje beba, obrada pupka, dojenje i sve što zanima buduće majke, ali i porodilje, na svojim predavanjima, kursevima, školicama nudi Melisa Osmanović iz Niša, koja se na društvenim mrežama i javnim događajima, predstavlja kao patronažna sestra, zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru Niš i privatnoj poliklinici “Lajf Impuls”.

Čitateljke Nova.rs, koje su bile članice Melisinog “Kluba beba, trudnica i mama”, saznale su, međutim, da ova samoproklamovana patronažna sestra za posao koji radi nema licencu i prijavile je. Za naš portal direktor porodilišta u Nišu dr Dejan Mitić, kao i uprava pomenute privatne poliklinike, potvrdili su da Melisa nikad nije bila zaposlena u ovim ustanovama.

Protivno zakonu, ona ipak radi s novorođenčadima i to redovno reklamira na društvenim mrežama. Njene aktivnosti traju još od 2016. godine i prećutno ih, po svemu sudeći, odobravaju gradske i zdravstvene vlasti.

Melisa Osmanović, lažna patronažna sestra Foto: Facebook

Prethodnih godina Melisu su žene prijavljivale nadležnim institucijama, ali nikad nije bilo reakcije, ona nije procesuirana, niti je njen klub, koji naziva humanitarnom organizacijom, zatvoren. Seminare, predavanja, konferencije, škole nesmetano organizuje iz meseca u mesec, i to s nekim od najeminentnijih lekara iz oblasti ginekologije i akušerstva, uz veliku mrežu sponzora.

Reklamirala se kao patronažna sestra

“Za Melisu sam saznala 2022. preko reklame koju sam videla na mrežama. Svuda se reklamira kao patronažna sestra. Držala je predavanja u sklopu svoje školice za trudnice, objašnjavala kako se povija beba, obrađuje pupak, a da uopšte nema licencu za posao koji obavlja”, priča za Nova.rs Marija Stanković iz Niša, koja je kratko pohađala Melisinu “Školu za trudnice”.

Oštećena Marija Stanković Foto: Privatna arhiva

Uslovi za rad sa bebama i zvanje patronažne sestre, pre svega, po zakonu su završen staž od šest meseci, potom položen stručni ispit, a na kraju i upis u Komoru medicinskih sestara. Međutim, Melisinog imena u ovoj Komori nema.

“Išla sam u razne škole za trudnice, kod nje nisam čula ništa novo, a ni sporno, ali ona po zakonu nema pravo da radi s bebama. Tražila sam podatke o njenom školovanju i dobila od Komore odgovor da Melisa uopšte nije njihov član. Takođe sam pisala direktoru Kliničkog centra Niš i pitala ga da li ona zaista radi kod njih u porodilištu, jer nam je to pričala u školici za trudnice. U njenom prisustvu tad su bile babice iz niškog porodilišta i klimale su glavama, da potvrde njenu priču. Međutim, direktor mi je odgovorio da nikad kod njih nije bila zaposlena. U svakoj njenoj školici predavale su babice i sestre iz GAK Niš, kao i V. P. pedijatrica, koja radi u ‘Lajf Impulsu’”, priča naša sagovornica.

Melisa Osmanović, lažna patronažna sestra Foto: Facebook

Kad je pribavila sve ove podatke, Marija je pozvala Melisu, zahtevajući objašnjenje.

“Bez mnogo uzbuđenja, odgovorila mi je da sve radi po zakonu i da je njen posao legitiman. U tim školicama, ženama je pričala i da je zaposlena u privatnoj poliklinici ‘Lajf Impuls’ (Life Impuls) u Nišu, a kad smo došle kod nje u klub, svima nam je obećala popust u ovoj privatnoj ustanovi”, seća se Marija.

Inspekcija odbacila slučaj

Ona je inspekciji Ministarstva zdravlja, uz prijavu dostavila sve podatke. Međutim, njihov odgovor bio je za Mariju porazan.

Pročitajte još:

“Inspekcija jednostavno nije htela da reaguje. Oni čak nisu ni proverili da li Melisa radi u Kliničkom centru i šta radi u ’Lajf Impulsu’ i u svim tim školicama. Odgovorili su mi da ne postoje uslovi za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora, jer nemam dokaze da je obavljala posao patronaže, a žena se svakog dana snima i objavljuje na mrežama šta radi. Pisala sam i krivičnu prijavu, ali je tužilaštvo odbacilo. Takođe, nju podržava i grad Niš, od čije je uprave dobila novac za pokretanje Kluba, u kojem je ipak, nama članicama, naplaćivala članarinu, iako ima na desetine sponzora koji je finansiraju”.

Dokument Foto: Privatna arhiva

Melisa je svoje poznavanje “ginekologije i akušerstva” predstavila u nedavnom gostovanju na jednoj od lokalnih televizija. Vrlo ubedljivo je govorila o akušerskom nasilju, pominjući ginekologe iz Kliničkog centra Niš, kao da je u pitanju ustanova u kojoj i sama radi.

U emisiji je objašnjavala kako akušeri rade i opravdavala metode porođaja koje podrazumevaju “skakanje po stomaku i vikanje na porodilju”, u cilju, kako je rekla, “osvešćivanja pacijentkinje”.

Međutim, pitanje je, odakle Melisi sva ova saznanja, kad ona zapravo nikada nije radila u Kliničkom centru.

Dokument Foto: Privatna arhiva

“Melisa ne radi kod nas, niti je ikada radila u našoj bolnici. Ta žena ima neko udruženje i nešto radi sa trudnicama, to je sve što znam. Zvala me je nekoliko puta, pre više godina, da gostujem negde sa njom, da pričam o porođajima, ali sam odbijao. Poslednji put je, sećam se, organizovala neki sastanak, pa je od mene tražila da joj ‘obezbedim’ predavače. Bože sačuvaj, da ja privatnom licu obezbeđujem predavače u ime klinike, pa to nema nigde na svetu. Od tada me nije više kontaktirala”, kaže za Nova.rs dr Dejan Mitić, direktor niškog porodilišta.

Nikada nije radila u zdravstvenoj ustanovi

Takođe, u poliklinici “Lajf Impuls”, kažu da kod njih nikada nije bila zaposlena.

“Čuli smo da priča kako radi kod nas, ali to nije tačno. Sa njom smo se upoznali kada je kao predsednica Kluba, organizovala neku tribinu za trudnice iz Niša. Zamolila nas je da naš pedijatar održi jedno predavanje o dojenju. Angažovala je i lekare iz UKC Niš, a mi smo kao privatna poliklinika poslali jednu doktorku. Učestvovali smo kao predavači, bilo je preko 200 trudnica. Nikakav novac nismo za to uzeli, samo smo odgovarali na pitanja trudnica”, kaže za Nova.rs dr Ljubodrag Radević, iz klinike “Lajf Impuls”.

Melisa Osmanović, lažna patronažna sestra Foto: Facebook

Melisa, međutim, ne odustaje od svojih zamisli i ciljeva, a na zakone se ne obazire. U julu 2022., u okviru kampanje „Pojačajmo svest o zajedništvu i povećanju nataliteta”, u organizaciji “Kluba beba, trudnica i mama” u Kragujevcu, održan je panel za trudnice, ni manje, ni više, nego u sali Skupštine grada, a glavni predavač bila je Melisa, uz brojne pedijatre-neonatologe.

Njen klub na Fejsbuku broji gotovo 65.000 članova, a najave za besplatne edukacije o trudnoći i nezi bebe, za trudnice, porodilje i mlade mame, nižu se iz dana u dan, što nijedna nadležna služba do sada nije osporila, dok se njeni paneli održavaju i u Novom Sadu, Beogradu, Leskovcu, Pirotu…

Vanredna škola, kupljena diploma

Nažalost, Melisa na pitanja i pozive Nova.rs nije odgovorila do objavljivanja ovog teksta. Ipak, iz jednog njenog videa, dobili smo odgovor na pitanje o obrazovanju, kada je objavila da nije regularno završila Medicinsku školu, tačnije tu tvrdi da čak ni vanredna škola koju je završila – nije priznata.

“Potpuno je legalno ovo što radim, to rade svi influenseri. Kad sam videla da moj posao prerasta u ozbiljniju organizaciju, pokrenula sam Udruženje 2017. Tada sam upisala vanrednu školu, koja vidim da uopšte nije priznata. Sad ispada da nikome nije priznata vanredna škola, jer smo prekvalifikovani i kupili smo diplomu”, rekla je Melisa u jednom od brojnih videa, koje redovno objavljuje na mrežama.

Melisa Osmanović, lažna patronažna sestra Foto: Facebook

Na pitanja o Melisinom radu sa trudnicama i bebama bez licence, iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta, kao ni iz Uprave grada Niša, na pitanja o doniranom novcu, uz pomoć kojeg je Melisa osnovala popularni “Klub beba, trudnica i mama”.

***

BONUS VIDEO: Školovani medicinari odlaze iz zemlje – prekvalifikovani nas leče?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare