"Spremanje pacijenta za spinalnu anesteziju, sutra je live (lajv – uživo snimanje), pa spremite sva pitanja koja vas interesuju", napisla je juče na društvenoj mreži TikTok instrumentarka i medicinska sestra u GAK "Narodni front", koja je bez ičijeg odobrenja, a navodno i bez znanja svojih nadležnih, direktno na svom kanalu jutros prenosila porođaj nepoznate žene u ovoj ustanovi. Ovim skandaloznim i nedopustivim nedelom prekršila je Zakon o zdravstvenoj zaštiti, dok je njen video pratilo više od 200 građana, među kojima je većina bila zgrožena ovakvim odnosom prema pacijentkinji, čiju su intimu i bezbednost u svakom smislu, lekari i kompletno osoblje dužni da zaštite.

Takozvana “instrumentarkajellena” iz GAK „Narodni front“, danima je pripremala i najavljivala svojim pratiocima da će imati prilike da gledaju direktan prenos porođaja jedne žene, za šta su mnoge bile zainteresovane, posebno one koje tek očekuje porođaj. Na pitanja nekih pratilaca, zašto ne ide uživo i priprema porođaja, instrumentarka odgovara da će sve biti objašnjeno samo da se uključe u njen “live” (lajv).

“Uđi večeras u moj live. Spomenuću i tu temu”, odgovara pratiocima, koji samo nižu pitanja.

Naravno, među njima se našla i jedna razumna osoba, koja je sasvim logično pitala:

“A izvinite, da li je Vama dozvoljeno da snimate ovo, jer koliko znam strogo je zabranjeno slikanje i snimanje u bolnici?”.

Na ovo pitanje je instrumentarka zažmurila, iako je na sva ostala, koja se tiču njenog posla i porođaja, rado i vrlo ažurno odgovorila.

Takođe, na njenom TikTok kanalu, mogu se jasno videti snimci priprema instrumenata za porođaj:

“Anestetičarka sprema lekove za spinalnu anesteziju i za predstojeći carski rez”, kao i porodilje sa tek rođenim bebama:

“Divna slika, u prvoji minuti pokazujemo mami njeno čedo. Neprocenjiv osećaj. Posle sledi kontakt koža na kožu”, napisala je na TikToku ova medicinska sestra koja radi u porođajnoj sali, u kojoj će od sada, izgleda, trudnicama biti potrebno obezbeđenje od ovakvog osoblja.

Iako je instrumentarka iz Fronta nedeljama unazad postavljala različite snimke iz porođajne sale, a potom i onaj na kojem najavljuje direktan prenos porođaja, niko od njenih nadležnih, niti od kolega i koleginica iz ove ustanove, nije se udostojio da joj skrene pažnju da je to što radi protivzakonito, da za svaki snimak može i treba da odgovara, ali i da narušava intimu pacijentkinja u njihovom najlepšem danu u životu, koji bi one rado podelile sa mužem ili nekom bliskom osobom, a ne sa 2.223 instrumentarkina pratioca na TikToku.

Pročitajte još:

„Zgrožen sam ljudskom glupošću kao i bezobrazlukom. Naime, jutros u 04 i 30, koristeći društvenu mrežu TikTok naišao sam na lajv prenos naloga ‘instrumentarkajellenanf’, koji je prenosio porođaj NN lica. Porođaj je uživo gledalo preko 200 ljudi. Da li je moguće da kao društvo više nemamo svesti šta je ispravno, a šta ne? Da li je moguće da neko misli da nešto tako intimno kao porođaj treba da lajv strimuje? Instagram nalog kao i svi doktori na porođaju koji su znali da se prenosi lajv zalužuju da snose krivičnu, a svakako i građansku odgovornost!“, napisao je čitalac Nova.rs, koji nam je dao uvid u ovaj skandalozni video.

Svi ovi snimci konačno su stigli i do Uprave GAK “Narodni front”, zahvaljujući medijima, jer nadležni u ovoj ustanovi očigledno ne prate šta njihovi zaposleni rade na mrežama, ili bar kažu da nisu upućeni. Na osnovu svega priloženog, Uprava klinike GAK „Narodni front“ najoštrije je osudila ovaj postupak medicinske sestre, koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike,  i naveli su da je ona po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak.

„Istovremeno se zahvaljujemo svima koji su nam blagovremeno ukazali na ovakvo dešavanje, da bismo mogli promptno da reagujemo i preduzmemo sve neophodne mere da se tako nešto nikad ne ponovi“, navode u Upravi.

U njihovom saopštenju se napominje da je mera zloupotebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali i dalje na snazi.

BOUS VIDEO: 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare