Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Groblje u Ljubiću, koje meštani zovu Macansko, izgleda kao iz horor fimova. Oni navode da je to bruka i sramota, jer ga niko ne održava, pa ne mogu normalno da priđu grobovima, kako bi zapalili sveće svojim preminulim precima.

Miljka Janković priča za Nova.rs da je pre nekoliko dana bila godišnjica smrti njene majke. Ona je sa svojom ćerkom otišla da zapali sveću, a umalo da završi sa zapaljenom kosom u plamenu.

„Tu su mi sahranjeni otac, majka i brojni članovi familije. Kada sam došla i videla u kakvom je stanju groblje bila sam frapirana“, priča naša sagovornica. Kako kaže, trnje i granje je sa svih strana, a uplašila se i da nema zmija.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema njenim rečima, ovo mesto za počivše nema ni kapelu, a pojedini Čačani žive u stanovima pa im je to jedino mesto kako bi ga sproveli.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Nekako smo došli do groba. Paleći sveću, vatra je uhvatila travu, i osetila sam da gori kosa mojoj ćerki. Na svu sreću brzo smo reagovale, posula sam je vodom, pa nije bilo posledica“, objašnjava naša sagovrnica.

Ona naglašava da je spremna da plati, zajedno sa meštanima, kako bi neko pokosio travu.

„Ovo je zaista bruka i sramota. Nemam reči. Bila sam uplašena i od mogućnosti da ima zmija. Bukvalno smo preskakali po grobovima i vrlo kratko se zadržale“, objašnava Miljka Janković. Ona dodaje da su članovi preminulih, prilikom sahrane, opterećeni i troškovima iznajmljivanja suncobrana, kako bi zaštitili ljude koji dolaze na ispraćaj pokojnika.

„Molim nadležne da reaguju, živimo u 21. veku, a pojedini se ponašaju kao da su u kamenom dobu. Pride, bacaju i smeće, ostavljaju pored grobova prazne flaše, čaše i mnogo drugih stvari koje mogu da ugroze pojedince, ako se polome“, zaključuje Miljka Janković.

PROČITAJTE JOŠ

Naša redakcija pozvala je i direktora „Gradskog zelenila“, Dejana Ćosića. Iako, kako kaže on za naš portal, ovo groblje nije njihova nadležnost odmah će reagovati.

„Mi planiramo još nekoliko grobalja, pet ili šest, da pripojimo „Gradskom zelenilu“. To je u pesrpektivi po Generalnom urbanističkom planu, ali još uvek nije definisano“, priča Dejan Ćosić za naš portal. Kako napominje, njegovi radnici kose gde stignu i po mesnim zajednicama, te izlaze u susret svima.

„Uputićemo nalog preko lica koje je u gradskoj upravi zaduženo za Mesne zajednice. Ja ću ga kontaktirati i pokosićemo groblje, siguran sam da ćemo to završiti“, obećao je direktor „Gradskog zelenila“ Dejan Ćosić u izjavi za Nova.rs.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare