Foto: RTS/Printscreen

Marko Mitrić (40) iz Kraljeva osam godina je čekao da dobije novo srce. Iako je imao ugrađenu srčanu pumpu, sve ove godine svaki novi dan za njega bio je neizvestan. Marko kaže da je posle transplantacije preporođen i da jedva čeka da dože kući gde ga čekaju supruga i dete.

„Ponovo novi život, svi problemi su iza mene. Čekao sam osam godina, i eto dočekao. Strpljen, spasen“, rekao je Marko. 

Marko Mitrić, učitelj po zanimanju, morao je zbog teškog oštećenja srca da se penzioniše već sa 35 godina, i to posle samo 5 godina radnog staža. Njegovo srce radilo je sa svega 15 odsto. Pre osam godina je doživeo kliničku smrt, ali se izvukao. Nakon toga mu je ugrađena srčana pumpa i jedino rešenje za oporavak bilo je da dobije novo srce. Od tada je Marko svakog dana čekao na poziv iz Kliničkog centra za transplantaciju srca.

„Kroz glavu mi prolazila misao da će se to desiti u bilo kojem trenutku. Svakog dana je tako. I nosio sam se mišlju da ću dočekati transplantaciju. Bio sam optimističan da će se svakog trenutka desiti taj poziv“, ispričao nam je Marko.

Kako je ispričao ovaj učitelj, bio je kod kuće kada ga je pozvao doktor i rekao mu da će ga operisati. Organizovao se i odvezao se sanitetom iz Kraljeva do Beograda.

Marko je srećan jer ima veliku podršku porodice, supruge Jelene i sina Đurađa. Ali, strah je ipak sve ove godine postojao, iako je to bilo teško primetiti na Markovom izrazu lica. 

„Najviše sam se plašio da ne padnem u neku paniku. A to sam doživljao kroz neki period života. Kad mi se stanje sa srcem pogoršavalo, dešavalo se da paničem kako će doći do nekog kobnog ishoda. A kada mi se desilo da upadnem u kliničku smrt, nisam ni znao da će se to dogoditi. Samo sam pao“, ispričao nam je Marko Mitrić.

Supruga Jelena kaže da su se sve vreme držali zajedno, planirali budućnost, i da je i ona kao i Marko, očekivala transplantaciju srca.

PROČITAJTE JOŠ

„Marko je veliki borac. Sa tolikim optimizmom i voljom za životom moralo je sve na kraju biti dobro. On je bukvalno uhvatio poslednju šansu kako kažu doktori. Živeli smo u agoniji osam godina. Operacija je bila teška, ali smo svi verovali u njega“, ispričala nam je supruga Jelena, koja je takođe prosvetni radnik i radi kao učiteljica.

Kakav je osećaj, upitali smo je Jelenu, sada kada zna da Marko ima novo srce.

„Nema opterećenja, nema cimanja da li će baterija da mu se isprazni na pumpi… Fenomenalan osećaj… Srce kuca, tu je, kako kaže Cane iz Partibrejkersa… Novo srce, nov život za sve nas“, kaže uzbuđena Jelena. 

U Srbiji trenutno ima četiri do šest donora na milion stanovnika što nas svrstava na evropsko žačelje po broju transplantacija, dok, recimo, Hrvatska ima više od 40 donora na milion stanovnika. U ovom trenutku u Srbiji na transplantaciju bubrega čeka 736 osoba, na jetru njih 66, a na novo srce 78 građana.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar