produženje studentske godine
Foto: Nemanja Jovanović; Nova.rs

Anketa o organizaciji nastave na fakultetima u Srbiji pokazala je da je nastava u jesenjem semestru školske 2020/21. godine organizovana 59,6 odsto kombinovanim modelom, 38,6 odsto u potpunosti na daljinu, dok je 1,8 odsto fakulteta nastavu organizovalo uživo.

U pitanju je anketa koju je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) sprovela na svim državnim akreditovanim univerzitetima i dva privatna akreditovana univerziteta u našoj zemlji, a popunjavali su je predstavnici studenata (student prodekan, predsednik studentskog parlamenta ili delegat u studentskom parlamentu univerziteta).

Povezene vesti:

Predstavnici studenata nastavu u jesenjem semestru ocenili su mnogo bolje organizovanom nego u letnjem semestru prethodne školske godine, i to sa 64,9 odsto, navodi se u saopštenju SKONUS-a.

Kako se dodaje, predstavnici studenata izjasnili su se da su visokoškolske ustanove u 75,4 osto prihvatili preporuke Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i SKONUS-a za organizaciju nastavnog procesa u ovoj školskoj godini.

Studenti su 68,4 odsto bili uključeni u kreiranje nastavnog procesa na svom fakultetu od strane uprave fakulteta.

Visokoškolske ustanove su nastavile da studentima zaraženim korona virusom omogućavaju dodatne termine polaganja fakultetskih obaveza, i to 91,1 odsto studentskih predstavnika se izjasnilo pozitivno, dok je 37,5 odsto visokoškolskih ustanova omogućilo popravljanje predispitnih obaveza na samom ispitu.

U saopštenju se, između ostalog, navodi da je 85,7 odsto visokoškolskih ustanova primenilo odluku Vlade Srbije o budžetskom finansiranju.

Kada je u pitanju nastavak nastavnog procesa, 50 odsto studenata smatra da nastava u letnjem semestru školske 2020/21. godine treba da bude održana uživo na visokoškolskoj ustanovi, dok je angažovanje profesora po pitanju konsultacija i izvođenja nastave sa ocenom 4 i 5 dalo 82 odsto predstavnika (skala ocene je bila od 1 do 5).

Rezultati ankete obuhvataju podatke sa 63 državna i dva privatna univerziteta, dodaje se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare