Student pobedio Fakultet na sudu, usledile pretnje smrću

Društvo 26. dec. 202021:44
Podeli:
Foto: Nova S

Student Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Stefan Karanović, prijavio je večeras policiji da je putem društvenih mreža primio pretnje smrću, pošto Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu ukinulo i drugu disciplinsku kaznu kojom je on bio na 36 meseci suspendovan s fakulteta.

„Osećam se ugroženim i uznemirenim, kao i svi članovi moje porodice“, rekao je Karanović agenciji Beta.

Dodao je da sumnja da su pretnje povezane s njegovom pobedom pred Upravnim sudom.

Prijavu protiv Karanovića, na osnovu koje je suspendovan s Pravnog fakulteta, potpisala su 44 profesora i asistenta te visokoškolske ustanove, a Upravni sud je predmet vratio Pravnom fakultetu na ponovno odlučivanje.

Pravni fakultet je obavezan da Karanoviću nadoknadi i troškove upravnog spora, navodi se u presudi u koju je Beta imala uvid.

Pročitajte još:

„Činjenica da je prema oceni suda, ne samo nezakonit akt dekana i komisije, već i da je neuredna prijava koja je potpisana od strane 44 profesora i asistenta Pravnog fakulteta ne može se objasniti drugačije sem teškom zloupotrebom službene dužnosti i samovlašćem, koji su udar na osnovne vrednosti koje garantuje ne samo domaće, već i međunarodno pravo“, rekao je Karanović nedavno agenciji Beta.

Dodao je da je spreman da prihvati „javno izvinjenje“ onih koji su potpisali prijavu protiv njega, ali je dodao da se ne radi samo o ličnom odnosu.

„Tužilaštvo i policija moraju da se uključe hitno jer je takvo postupanje pretnja po svakog građanina, studenta, roditelja i kalja ugled svakog od nas“, kazao je Karanović.

On je najavio da će tražiti naknadu štete od 150.000 evra.

Stefan Karanović je suspendovan i izbačen s fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima.

Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da studije počne ispočetka.

On je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je on pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezu s kriminalom, a potom su doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, uputila je još krajem prošle godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta „neprimereno“.

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i bivšem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar