Apokaliptične scene nakon obilnih padavina koje su zadesile Srbiju prethodnih nekoliko dana, stižu iz svih krajeva zemlje- poplavljene su kuće, njive, uništeni putevi, bujice nose sve pred sobom. Građane zarobljene u poplavama još uvek evakuišu spasilačke ekipe, a u čak 26 opština proglašena je vanredna situacija. Tako je i u Trsteniku i okolnim selima, gde je voda prodrla u nekoliko stambenih objekata i uništila sve pred sobom. Porodica Simić iz trsteničkog naselja Velika Drenova provela je noć u vodi. Kuća im je "načeta", dvogodišnje dete je evakuisano, a oni ne znaju šta će sutra biti s njima i hoće li uopšte imati dom.

Tročlana porodica Simić juče je proživela pravi pakao kada je u njihovu porodičnu kuću, usled učestalih padavina, prodrla voda. Iako se i dalje bore da izbace vodu iz skoro svih prostorija kuće, to je ipak, kako pričaju za Nova.rs, nemoguća misija jer voda non-stop nailazi.

„Jao, majko mila, šta nas snađe! Voda nam je od sinoć u kući! Sad reaguju i podzemne vode, to će potpuni haos da nastane, ne mogu da vam opišem kako to izgleda. Sve je otišlo dođavola! Situacija je katstrofalna“. Kuća će da mi se sruši, krov, sve“, priča Jelena koja celu noć nije oka sklopila.

Foto: Privatna arhiva

Jelena objašnjava da je kuća „načeta“ sa svih strana, te da se samo plaši da ne pukne.

„Šta nam se ovo dogodi, majko mila? Svaki put, ali baš svaki put kada kiša pada dan za dnaom, celo dvorište i pomoćni objekti nam budu poplavljeni, ali ovo je sada otišlo na viši nivo. Voda je ušla u kuću i nama ovd eviše nema života. Gde ću sa malim detetom, gde? Da spava u ovakvoj kući? Sinoć sam je evakuisala kod moje majke, a nas dvoje smo prespavali baš u bebinoj sobi. Krevetac je u vodi i dalje. Šta da vam kažem“, priča uzrujano Jelena.

Pročitajte još:

Porodica Simić nigde ne radi. I Jelena i njen suprug idu u nadnicu kako bi zaradili za život i za njihovo dvogodišnje dete. Jelena kaže da su ih posetili „ljudi iz opštine“, te da se nadaju njihovoj pomoći.

Foto:privatna arhiva

„Bili su mi iz opštine, kažu: Donećemo vam sušač. Kakav, bre, sušač, prijatelju, kuća će da mi padne. Niko meni neće da pomogne, kažu treba da napravi procenu komisija. Ma, kakva komisija, kao da ja ne znam kako to ide. Dok komisija proceni, kuća će da mi padne. Ljudi, mi stvarno ne možemo sami da sredimo ovu havariju. Imamo malo detence, mi smo porodica koja nema nikakva primanja, idemo u nadnicu i radimo za dnevnicu od 2.700 dinara“, ističe ova Trsteničanka.

I ostala domaćinstva u Velikoj Drenovi su mahom poplavljena, ali nijedna kuća, u ovolikoj meri, nije uništena.

Foto: Privatna arhiva

„Ja sam ovde jedina nadrljala, svuda su bile poplave, samo je kod mene ušla voda u kuću. Cela kuća mi je potopljena, voda stoji. Stvari više nemam, mi smo kući, branimo domaćinstvo, ali više ne znam ni šta branimo. Bilo je uvek poplava i to jer neće da nam prokopaju potok koji imamo iza kuće. Ja čistim moj deo, dok komšije briga za to. Radi svako kako hoće, može im se. Bog zna šta će biti s nama“, kaže Jelena.

Foto: Privatna arhiva

Trenutno je najkritičnije na teritoriji Čačka gde je voda ušla u više od dvesta objekata, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode. Na terenu su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija

Bujice paralisale više mesta u Srbiji

Izlivanje reka iz korite, bujice, ali i jaka kiša napravile su velike probleme u Čačku, Aranđelovcu, Prijepolju, Somboru, Kraljevu, Kruševcu, Kragujevcu, Žiči, Šabačkoj Kamenici, u Šimanovcima u Beograd.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Situacija nije ništa bolja ni u Jagodini gde je reka Belica skoro izašla iz korita. Veliki problem u Jagodini je, čini se, smeće koje je nabujala voda nanela i tako zakrčila dalji tok rek. Zbog toga su angažovani bageri, viljuškari koji uklanjaju smeće i oslobađaju tok reke.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Čačak je ipak najgore prošao. Put u mestu Trbušani poplavljen je, ali oni koji su se zatekli u kolima ostaju zarobljeni ili pukom srećom prolaze kolima.

Na samim obodima ovog grada voda je već u dvorištima, i do iznad članaka, ako ne i više.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Ni Vojvodinu ovog puta nije zaobišlo nevreme, pa su ulice Sombora pod vodom.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Voda se iz dvorišta u slapovi preliva na put u Žiči, a u Šabačkoj Kamenici voda je na putevima i u dvorištima. Situacija nije drugačija ni u Aranđelovcu, Prijepolju, Sivcu, Šimanovcima, Majdanpeku…

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Zbog obilnih padavina i izlivanja reke Moravice, uvedena je vanredna situacija i u opštini Sokobanja. Uglavnom su popravljene podrumske prostorije i niko od stanovnika nije evakuisan.

BONUS VIDEO: Apokaliptični prizori posle poplava: U dvorištima u okolini Šapca više od 70 centimetara vode, potop u Jagodini, Babušnici i Aleksandrovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar