Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret Kreni-promeni sutra će u 13 časova predati Ministarstvu prosvete peticiju koju je potpisalo više od 50 hiljada, a kojom se traže besplatni udžbenici za sve osnovce u Srbiji.

„Pokret Kreni-promeni smatra da je vreme da država preuzme odgovornost i obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji, a više od 50.000 građana ovom peticijom šalje jasnu poruku da je ovo pitanje važno“, poručili su iz ove organizacije.

Podsetimo, Kreni-promeni pokrenuo je ranije onlajn peticiju kojom se traže besplatni udžbenici za svu decu u Srbiji koja pohađaju osnovnoškolsko obrazovanje. Ova peticija je upućena ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović i ministru finansija Siniši Malom.

„Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno za svu decu naše države, a to ujedno znači da roditelji imaju obavezu da svojoj deci obezbede udžbenike i propratna nastavna sredstva. Cifre koje su neophodne da se to sve obezbedi nisu male. Komplet udžbenika za učenike od prvog do četvrtog se kreću od 9.000 do 12.000 dinara, dok za učenike od petog do osmog razreda između 15.000 i 20.000 dinara“, naveli su ranije u ovom pokretu.

Iz Kreni-promeni su skrenuli pažnju da roditelj koji prima minimalnu mesečnu zaradu, mora da odvoji trećinu ili čak polovinu svoje plate kako bi finansirao udžbenike za samo jedno dete, ne uzimajući u obzir dodatne troškove oko nabavke svesaka, pribora, ranca, garderobe…

„Mnoge države su uvele besplatne udžbenike, neke od tih zemalja su i Crna Gora, Makedonija, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka…spisak je podugačak. Ovom spisku možemo dodati i Beograd jer će osnovci iz Beograda ove godine imati besplatne udžbenike a to zaslužuju i osnovci u ostatku Srbije“, poručili su ranije iz Kreni-promeni.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar