Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pokret Kreni-Promeni danas je predao peticiju za besplatne udžbenike Ministarstvu prosvete i Ministarstvu finansija, koju je potpisalo više od 50 hiljada građana širom Srbije u poslednjih 7 dana, saopštili su iz ovog pokreta,

Ovo pitanje, nije pitanje hira, već pitanje kako se mi kao zemlja odnosimo prema obrazovanju. Takođe, da li brinemo o porodicama i najmlađima u našoj zemlji – ističe Marina Pavlić, direktorka pokreta Kreni-Promeni.

Na ovaj način se pomaže roditeljima i deci, kaže Marina i ističe da ne treba da se pravi razlika između gradova, već da bi sva deca trebalo da dobiju besplatne udžbenike.

„Ovo što tražimo nije novina, imamo primere naših suseda u regionu, Crne Gore i Severne Makedonije, koje su ovu meru usvojile i obezbedile besplatne udžbenike za svu decu. Pozdravljamo što je Beograd obezbedio osnovcima udžbenike, ali smatramo da to treba da bude pravo svih osnovaca u Srbiji“ – objašnjava Marina Pavlić.

Cene udžbenika su izuzetno visoke, kreću se čak više od 18 hiljada, a pored udžbenika, roditelji treba da obezbede i pribor čije su cene porasle.

„Da biste poslali jedno dete u školu potrebno vam je više od 250 evra. Pored knjiga, poskupele su i sveske, olovke, zarezači, gumice, lenjiri i sav ostali pribor koji je neophodan da bi dete spremno krenulo u školu“ – kaže Natalija Paunović, PR Kreni-Promeni

PROČITAJTE JOŠ

Plate se u svim delovima Srbije izuzetno razlikuju. U gradovima na jugu i severu Srbije građani imaju prosečne plate samo između 50.000 i 65.000 dinara, a cene udžbenika širom Srbije su iste. Medijalna zarada na celoj teritoriji Srbije iznosi samo 65.000 dinara.

„Roditelji treba da izdvoje polovinu ili trećinu svoje plate kako bi poslali dete u školu. Ovo govorim i iz ličnog primera kao neko ko živi sa osnovcem u kući i zna koliko je teško svake godine odvojiti novac da bi dete krenulo normalno u školu“ – objašnjava Natalija.

Pokret je danas u 13 časova predao peticiju Ministartsvu prosvete koju je potpisalo više od 50 hiljada građana i istakli su da ukoliko se vlast ne bude odazvala ovom pozivu, pozvaće aktiviste i građane da u svojim lokalnim samoupravama pozovu lokalnu vlast da obezbedi udžbenike za decu u tim mestima.

„Mi smo u Sremskoj Mitrovici sakupljali i ranije potpise i pokušali da iznesemo model na koji način da se obezbede besplatni udžbenici za osnovce, ali nakon toga vrata su nam bila zatvorena za dalje pregovore. Nezadovoljstvo roditelja po pitanju obrazovanja i udžbenika nalazi se upravo u ovoj kutiji gde se nalaze potpisi koji govore o tome“ – kaže Žarko Babić, iz pokreta Kreni-Promeni Mlada Mitrovica, a zaključuje se u saopštenju.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar