Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je večeras da se razmišlja o tome da sva deca u Srbiji dobiju besplatne udžbenike, ali da važeća akta propisuju da je to obaveza jedinica lokalnih samouprava, gradova i opština.

Đukić Dejanović je za televiziju Insajder rekla da su pored Beograda, besplatne udžbenike svojim đacima dale i druge lokalne samouprave poput Opova i Surdulice.

Na pitanje zbog čega Srbije na može da to obezbedi u celoj zemlji, poput Crne Gore i Severne Makedonije, ministarka je rekla da ona podržava ideju „da se nađe način finansiranja udžbenika u okviru postojećih finansijskih mogućnosti i želje da Srbija uvede nešto što se zove moderno učenje“.

„Mi jedini u odnosu na zemlje koje ste pomenuli imamo stepen digitalizacije udžbenika na ovom nivou“, kazala je Đukić Dejanović.

Govoreći o radu psihologa i pedagoga u školama, navela je da je stav Ministarstva da nijedna škola ne sme biti bez psihologa i pedagoga, ali da za to nema dovoljno kadra.

„Tu mislimo da razni oblici mogu biti sprovedeni poput onog da završne godine onih koji studiraju psihologiju, ili oni koji su pedagozi na završnim godinama pod supervizijom svojih već diplomiranih kolega mogu raditi posao. Naravno, ne potpuno samostalno, ali za početak. To će biti jedan od modela i to je naša preporuka školama“, rekla je Đukić Dejanović.

Govoreći o bezbednosti u školama, kazala je da su širom Srbije, pre početka prepodnevne i popodnevne smene u školama, raspoređeni edukovani policajci pripremljeni da budu na usluzi svakom detetu, i to ne samo kao predstavnici policijske vlasti „već pre svega kao prijatelji dece“.

„Policajci će sa njima razgovarati kako da eventualno prepoznaju opasnost, na koji način da reaguju ako se budu osetili ugroženim ili imaju utisak da im se nešto može desiti. Takođe, razgovaraće o bezbednosti u saobraćaju kao i bezbednosti za slučaj elementarnih nepogoda“, kazala je ministarka.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare