Foto:Shutterstock

Pokret Kreni-promeni saopštio je da je Kliničko bolnički centar Priština, sa sedištem u Gračanici, pozitivno odgovorio na njihov zahtev da se porodiljama u toj zdravstvenoj ustanovi omogući pravo na pratnju prilikom porođaja.

Zahtev sa peticijom, koju je potpisalo 190.000 građana, na Međunarodni dan žena predala je aktivistkinja za ženska prava iz Gračanice Milica Stojanović Kostić.

U odgovoru Kliničko bolničkog centra u Prištini, sa sedištem u Gračanici, navedeno je da će ta ustanova, u skladu da preporukama Ministarstva zdravlja Srbije, „nastojati da obezbedi prostorne kapacitete i uslove za omogućavanje prisustva pratnje porodiljama koje to žele“.

Pokret Kreni-Promeni podseća, da su zajedno sa građankama i građanima 7. februara ove godine, porodilištima u više od 20 gradova u Srbiji, predali zahtev sa peticijom koju je potpisalo 190.000 ljudi da se porodiljama prilikom porođaja omogući pravo na pratnju, a u ovoj akciji je, kako ističu, učestvovalo više od 800 ljudi.

„Na ideju da se pokrene ovakva peticiju i akcija došli smo vodeći se naučnim istraživanjima – da bi prisustvo oca na porođaju ili neke druge osobe prema izboru majke, olakšalo sam čin rađanja deteta, ali bi i smanjilo rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama, jer je žena u tim momentima uz pratnju – smirenija, a smanjila bi se i mogućnost za potencijalno akušersko nasilje“ saopštili su iz Kreni-Promeni.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar