Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Aktivisti pokreta Kreni-promeni predali su danas Skupštini Beograda peticiju od 30.000 potpisa za zaštitu Beogradskog sajma.

Aktivistkinja tog pokreta Angelina Jokić rekla je novinarima da zahtevaju da se ceo kompleks Sajma stavi pod zaštitu.

„Jako smo svesni da će novi izbori u Beogradu uskoro biti i da je ovde samo Privremeni organ, ali to u suštini nije ni bitno, jer mi i ovih 30.000 građana, koji su potpisali peticiju, želimo da poručimo prošloj, budućoj i sadašnjoj vlasti da Sajam mora da ostane simbol Beograda i da je to veliko remek-delo i da ne sme da se ruši“, kazala je Jokić.

Prema njenim rečima, naredni korak je izrada dokumenta, u kom će se stručnjaci izjasniti o tom pitanju, a koji će biti upućen vlastima.

„Građani su svakim svojim potpisom i svakim izlaskom na ulicu rekli šta misle o ovoj temi i da Beogradski sajam mora da ostane tu gde jeste, jer je on javno dobro svih građana i mora ostati u službi svih građana, a sada je vreme da struka progovori i da bude poslušana“, poručila je Jokić.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je najavila, potpisivanje tog dokumenta počeće 18. marta od 17 časova u Kući ljudskih prava i demokratije projekcijom filma o projektovanju i izgradnji Sajma.

Ona je pozvala stručnu javnost, strukovna udruženja, arhiteke, urbaniste, istoričare umetnosti, građevinske inženjere da se priključe u borbi za Sajam.

„Sajam od vas očekuje da se borite za njega“, poručila je Jokić.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na pitanje novinara šta će se dogoditi ukoliko vlast ne bude prihvatila njihov zahtev, Jokić je kazala da je odgovor građanska neposlušnost.

Nastavnica Arhitektonske tehničke škole Zorica Rančić pitala je one koji su nekad bili đaci, a danas odlučuju o oblikovanju grada da li su namerno zaboravili ono što su učili iz istorije arhitekture, zaštite graditeljskog nasleđa i održivog razvoja.

„Svi mi, pa i ja, želimo da se ovaj grad razvija, zato sam ovde, nisam otišla, ali održivi razvoj nije rušenje svega po svaku cenu da bi se nešto novo sazidalo, održivi razvoj je kada čuvamo svoj kulturni identitet i sve ono što je vredno, a gradimo tamo gde se to može“, poručila je Rančić.

Ona je navela da Beograd ima dovoljno mesta gde može da se gradi i upitala je kolege arhitekte, urbaniste i zaštitare da li će zaista dozvoliti da se sruše hale 2 i 3, koje su jednako vredne kao i Hala 1, kojima je svetska struka odala priznanje.

BONUS VIDEO: Građani, glumci, aktivisti – u Maršu za Sajam

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar