Foto: N1

Pančevačka inicijativa "Odbranimo Teslu" ocenila je danas da je kao skandalozno "odobravanje i puštanje u proceduru cenzurisanog ažuriranog Izveštaja o bezbednosti operatera HIP-Azotara d.o.o. Pančevo". Ova inicijativa je navela da Ministarstvo za zaštitu životne sredine "pokušava na mala vrata i 'ispod žita' da vrati Pančevo na staru slavu kao najveću crnu ekološku tačku u Srbiji".

Ova incijativa iz Pančeva je u saopštenju pozvala sve građane Pančeva, Beograda i okoline da u četvrtak, 3. novembra u 12 sati dođu u Gradsku upravu i „pogledaju u oči ljude koji su im pripremili ovakav dokument okrenut protiv stanovnika“.

„Izveštaj od kojeg zavisi zdravlje i bezbednost građana Pančeva, Beograda i okoline je morao kao prvo da bude objavljen u lokalnim štampanim i drugim medijima kako bi sva lica koja su u zoni uticaja mogla da se upoznaju sa istim. Naravno da je šire obaveštavanje stanovništva izostalo jer si očigledno hteli da izađu u susret najpre Promist-u nego svojim građanima. Poseban je skandal što je je javna prezentacija zakazana istog dana i u isto vreme kada i sama javna rasprava što ne samo da nije praksa za ovakva dokumenta nego i presedan“, istakla je inicijativa „Odbranimo Teslu“ i dodala:

„Pored skaredne procedure isti takav je i sam Izveštaj. Zatamljena je lista i količina opasnih materija, prazni papiri umesto detaljno opisani scenariji potencijalnih udesa i incidenata, zatamljuju se čak i firme i lica koja su učestvale u izradi i mnogo drugog još. Sve ovo navedeno je strogo protivzakonito.“

Ova inicijativa tvrdi i kako se u istom izveštaju navodno nalaze i neke „kontradiktorne i naštelovane stvari“.

„Jedna od takvih je i to što se umanjuje potencijalni rizik rezervoara od 15.000 tona, a kao bave se rezervoarom od 5.000 tona. Takođe i sama potencijlna merenja zagađanja se pozivaju na mobilne gradske merače gde nije upisano ni da li su u mogućnosti da mere nova zagađenja koja bi obnovljeni proces proizvodnje u Azotari stvarao. A posebno je zanimljivo i to što je prema starom izveštaju uticaj potencijalnog udesa bio 10 kilometara, sada 16. Znači promene zbog kojih se ažurirao izveštaj su još gore nego što je ranije bilo“, navode u saopštenju.

„Sam izveštaj prati i nedostatak pratećih neophodnih dokumenata, kao što su saglasnost MUP-a, diplome i licence lica koja su učestvovala u izradi, odluke i objašnjenje zbog čega su protivzakonito cenzurisali delove dokumenta. Potpuno je nejasno da li su to uopšte odgovarajuća stručna lica koja su učestvovala u izradi ako i lica u samom Ministarstvu. Činjenica je da je Promist protivpravno skladištio, a verovatno i dalje skladišti, veštačko đubrivo u nekadašnjoj Staklari Pančevo iako važeći urbanistički planovi to ne dozvoljavaju. Takođe je i činjenica da je pokušano prošle godine da se provuče i nepristupanje izradi studije procene uticaja na životnu sredinu u dosluhu sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine“, dodaje incijativa „Odbranimo Teslu“.

Oni tvrde da se prošle godine pokazalo da „Promist ne ume da preuzme sve preventivne mere kako bi se izbegli potencijalni požari i incidenti“.

„Dokaz za to je i sam požar koji se desio u reonu Staklare u kojem se skladište mineralna đubriva i redovan smrad koji je zlostavljao stanovnike u neposrednoj blizini. Posebno nam nije jasno zašto se sam gradonačelnik ili makar bilo ko iz gradskog veća nije do sada pobunio javno i založio svojim integritetom i autoritetom protiv ovog dokumenta i kompletno cele atmosfere kojom se sprovodi“, navela je ova inicijativa i dodala:

„Zbog svega navedenog, ne može a da nas ne obuzme jeza i strah. Jednostavno građani Pančeva ne žele više da budu taoci prljavih i prevaziđenih tehnologija i to u rukama neodogovornih, nesavesnih pa može se čak reći i nesposobnih kompanija i lica. Možda bi Ministarstvo trebalo da se preimenuje u Ministarstvo za uništavanje životne sredine jer se zapravo tako i ponaša.“

****

BONUS VIDEO – Zagađenje vazduha u Pančevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar