Da je inflacija stigla u Srbiju više nije nikakva tajna. Poskupeli su meso, hleb, mleko, jogurt i praktično bilo koji proizvod za koji se uhvatite na rafu u prodavnici. Naša ekipa razgovarala je s Beograđanima koji su nam otkrili kako se bore protiv poskupljenja i objasnili šta ih najviše muči, te čega imaju manje na trpezi od kada je inflacija krenula da galopira.

Ispred Maksija na Novom Beogradu razgovarali smo s građanima koji svakodnevnu uzimaju namirnice i svi su saglasni u oceni da su cene neverovatno skočile, da standarda pada i da za 1.000 dinara možemo znatno manje da kupimo nego lane.

“Poskupelo je šećer, ulje, osnovne namirnice. Sve manje možemo da kupujemo, ali snalazimo se. Tražimo po drugim prodavnicama i gledamo gde su stare zalihe“, priča za Nova.rs Marija.

Da je situacija znatno lošija nego ranije tvrdi i Milica, koja napominje da je neke namirnice do skora plaćala 500 dinara, a sad to košta 1.000 dinara.

“Potrošačka korpa je mnogo manja, za isti novac mnoge manje proizvoda kupujem. Ja to generalno osećam najviše po gorivu jer je nenormalno poskupelo. Dešava mi se da odem u prodavnicu da kupim grickalice i neke sitnice i račun bude 1.000 dinara. Sve to do pre par meseci bilo je 500-600 dinara“, kazala je Milica.

Na klupi ispred Maksija razgovarali smo i sa Slovenkom, penzionerkom koja gleda „svaki dinar“, budući da oseća da joj standard pada svakoga dana.

“Meni sin kupuje hranu, svakog dana je sve skuplje i skuplje. Za iste pare uzimam manje robe nego ranije, mesa je sve manje na trpezi. Sir je otišao na 1.000 dinara, to je kriminal. Ne možete ni gibanicu, ni makarone da spremite“, iskrena je Slovenka.

Nakon toga, ona je imala nešto da pita i našeg reportera:

“Vi meni kažite da li krug veliki ili mali na WC papiru?“, misleći na to koliko je širok toalet papir. Odgovorili smo da je unutrašnji kotur širok, nakon čega je usledilo razočaranje:

“Pa kako je klipan uzeo takav? Bili su i oni s manjim krugom unutra, jer kada je manji krug više je papira. Sve moramo da gledamo. Suprug ima 40.000 penzije, ja 30.000 pomoć i to je sasvim malo za nas i našeg sina“, tužno je kazala Slovenka.

Bilo je i onih koji su nam rekli šta je za njih najviše poskupelo, ali da i dalje nije strašno.

“Najviše je poskupelo meso i maline. Snalazimo se i dalje nekako, izborićemo se“, kaže jedna starija gospođa.

Bilo i onih koji su izmamili osmehe kod naše ekipe, budući da su na naša pitanja odgovorili sa onim „lako je vama“.

„Lako je tebi – ti imaš, tebi je lakše nego meni“, kazao nam je gospodin ispred Maksija.

Bonus video: Fenomen skrivene inflacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare