Foto: Ivan Dinić/Nova S, N1

"Fondacija Kavčić" reagovala je na pritiske direktora Osnovne škole "Sremski front" u Šidu jer učenici koriste besplatne udžbenike ove fondacije, navodeći da su svesni da su neki nastavnici i roditelji dece izloženi različitim vrstama pritisaka prilikom izbora udžbenika, te da se Fondacija njima oštro protivi.

„Svesni smo da su neki nastavnici i roditelji dece izloženi različitim vrstama pritisaka prilikom izbora udžbenika i iskreno nam je žao zbog toga. Kako su svi udžbenici Fondacije Alek Kavčić odobreni od strane Ministarstva prosvete za nastavu, te da prate plan i program Republike Srbije nema nikakvih prepreka za njihovo korišćenje, ali takođe ističemo da ne insistiramo na njihovoj primeni ukoliko nastavnici i roditelji drugačije odluče“, navode iz „Fondacije Kavčić“.

Na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) osvanulo je skandalozno i uznemirujuće obaveštenje kojim direktor Osnovne škole „Sremski front“ u Šidu Dalibor Farbaš obaveštava učiteljicu u ovoj školi da je došao do saznanja da u njenom odeljenju drugog razreda čak 16 učenika koristi udžbenike Fondacije Kavčić, iako je, navodi se, u martu odlučeno da se za ovu školsku godinu koriste udžbenici izdavačke kuće „Logos“.

Učiteljica se u saopštenju direktora škole upozorava da će, ukoliko nakon isteka roka ne bude poštovala Odluku Nastavničkog veća, škola biti prinuđena da pokrene disciplinski postupak protiv nje, a postoji i upozorenje za roditelje koji deci ne budu obezbedili tražene knjige.

„Ukoliko nakon proteka roka, roditelji ne budu deci omogućili knjige ‘Logos’, škola će morati da se obrati Centru za socijalni rad i prijavi roditelje koji nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta“, ističe se u pomenutom obaveštenju.

„Fondacija Kavčić“ se, kako navode, oštro protivi izboru udžbenika pod različitim vidovima pritiska.

„Sistemski problemi u izboru udžbenika, koji uključuju ostvarivanja koristi u ime pojedinaca različitim stimulacijama koji vode ili jesu korupcija, moraju takođe biti sistemski i zakonski rešeni. Smatramo da svi u društvu imaju obavezu da se bore protiv ovog vida nametanja volje i interesa pojedinih izdavača koji pokušavaju koruptivno delovati na uticajne pojedince u redovima nastavničkog kadra. Fondacija Alek Kavčić oštro osuđuje svaki pokušaj primoravanja roditelja na kupovinu bilo kakvih udžbenika, posebno onih najskupljih. Besplatno obrazovanje je ustavom zagarantovano, i to je vrednost koju čvrsto podržavamo i drago nam je da sve više škola, nastavnika i roditelja osnovnih škola u Srbiji, koji su izabrali neke od besplatnih udžbenika Fondacije Alek Kavčić, neguje iste vrednosti“, zaključuje se u saopštenju fondacije.

***

BONUS VIDEO: Roditelji dece iz Ribnikara: Plašimo se kada decu šaljemo u školu, gde je memorijalni centar?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar