Društvenim mrežama se širi skandalozno obaveštenje direktora Osnovne škole "Sremski front" u Šidu upućeno učiteljici Oliveri Stanojević, a u kom se ističe da će protiv nje biti pokrenut disciplinski postupak zato što nije poštovala Odluku nastavničkog veća da se od ove školske godine koriste udžbenici izdavačke kuće "Logos". Ona je, kako se dalje navodi, dozvolila da većina njenih đaka u nastavi koristi udžbenike Fondacije Kavčić. Ukoliko roditelji ne budu deci obezbedili tražene knjige, škola će se obratiti Centru za socijalni rad i prijaviće roditelje.

Na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) osvanulo je skandalozno i uznemirujuće obaveštenje kojim, kako se vidi, direktor Osnovne škole „Sremski front“ u Šidu Dalibor Farbaš obaveštava učiteljicu u ovoj školi da je došao do saznanja da u njenom odeljenju drugog razreda čak 16 učenika koristi udžbenike Fondacije Kavčić, iako je, navodi se, u martu odlučeno da se za ovu školsku godinu koriste udžbenici izdavačke kuće „Logos“.

„Vi kršite Odluku Nastavničkog veća koja je doneta time što prihvatate domaće zadatke koji su rađeni po udžbenicima Kavčić. Molimo Vas da u roku od 7 dana sazovete roditeljski sastanak na kojima ćete jasno roditeljima ukazati na obavezu omogućavanja deci osnovnog obrazovanja, odnosno nabavku udžbenika, te je obaveza roditelja da u roku od dve nedelje, od dana održavanja roditeljskog sastanka, nabave udžbenike ‘Logos'“, piše u pomenutom obaveštenju.

Foto: Privatna arhiva

Dalje se upozorava da ukoliko učiteljica nakon isteka roka ne bude poštovala Odluku Nastavničkog veća, škola će biti prinuđena da pokrene disciplinski postupak protiv nje.

A postoji i upozorenje za roditelje koji deci ne budu obezbedili tražene knjige.

„Ukoliko nakon proteka roka, roditelji ne budu deci omogućili knjige ‘Logos’, škola će morati da se obrati Centru za socijalni rad i prijavi roditelje koji nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta“, ističe se u pomenutom obaveštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Redakcija portala Nova.rs  je ovom prilikom kontaktirala učiteljicu Oliveru Stanojević, ali se ona nije javljala na telefon, niti je odgovarala na našu poruku.

Takođe smo pozvali i Osnovnu školu „Sremski front“ i tražili razgovor sa direktorom Daliborem Farbašom, ali je on, kako su nam istakli, na službenom putu, te nam je rečeno da pošaljemo mejl.

To smo i uradili, ali odgovora do objavjivanja ovog teksta još uvek nema.

Foto: Shutterstock

U međuvremenu, za portal masina.rs oglasila se majka učenika koji ide u odeljenje kom je razredna upravo učiteljica Olivera, koja je i dobila ovo skandalozno obaveštenje.

Ona je objasnila da su đaci i prošle godine koristili udžbenike Fondacije Kavčić kao i da je odabiru tih udžbenika ove godine prethodio sastanak Saveta roditelja sa nastavničkim većem i učiteljicom.

„Učiteljica nije donela tu odluku na svoju ruku, već smo imali zeleno svetlo od nastavničkog veća, ali je ta odluka sada iz nekog razloga promenjena“, kaže ova majka koja je želela da bude anonimna.

Dodala je da su svi roditelji iz odeljenja morali da se izjasne da li žele udžbenike Fondacije Kavčić ili Logos, te da je većina bila za prvu opciju.

„U suštini nema razlike u sadržaju tih kompleta osim što u ‘Kavčić’ kompletu nema dovoljno vežbi, pa su roditelji dokupljivali neke vežbanke. Roditeljima je realno finansijski uvek bila to pogodinija opcija pošto su knjige besplatne“, kaže ona.

Ukoliko pritisci koji dolaze od direktora škole urode plodom, roditelji čija deca idu u razred u kojem je i dete ove majke, moraće da izdvoje oko 12.000 za komplet „Logos“ udžbenika.

Roditeljski sastanak u ovom odeljenju je, prema rečima ove majke, zakazan za ponedeljak.

Foto: Google

Dodaje da je isti dopis stigao u više odeljenja mlađih razreda, ali i u nekoliko starijih razreda, odnosno razrednim starešinama. Za sada roditelji relativno tiho čekaju zakazane sastanke nakon kojih će morati i da donesu odluke.

Vojvođanski odbor Zajedno

Vojvođanski odbor stranke „Zajedno“ je najoštrije osudio pokušaje zastrašivanja roditelja, čija deca koriste udžbenike fondacije Alek Kavčić u Šidu.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„Nakon saznanja da deo dece odeljenja 2-2, u Osnovnoj školi ‘Sremski front’ u Šidu, koriste udžbenike fondacije Alek Kavčić, umesto udžbenika Logos-a, učiteljicama se preti disciplinskom kaznom, a roditeljima Centrom za socijalni rad. Važno je naglasiti da je ovo odeljenje i prošle školske godine koristilo udžbenike Fondacije Alek Kavčić, dok bi po kompleti novih knjiga Logos-a morali da izdvoje oko 12.000 dinara.

Ovakvo ponašanje smatramo apsurdnim i nedopustivim. Znanje nije i ne sme biti roba kojom će da se trguje. Zahtevamo od opštine Šid, ali i svih drugih gradova i opština u Vojvodini i Srbiji da obezbede deci besplatne udžbenike jer obrazovanje naših najmlađih mora sa bude kvalitetno, širokodostupno i besplatno.

Apelujemo na šidske naprednjake da pod hitno obustave progon učiteljica i roditelja čija deca koriste besplatne udžbenike, jer nećemo dozvoliti dalje maltretiranje ovih ljudi“, piše u njihovom saopštenju.

Naša redakcija uputila je mejl i opštini Šid povodom ovog događaja, ali do objavljivanja ovog teksta, ni od njih nismo dobili odgovore na tražena pitanja.

BONUS VIDEO: Đaci traže da radna nedelja traje četiri dana, treba im više igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar